IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските борси завършиха последния ден от седмицата с повишение

Останалите пазари в региона обаче не успяха да се възстановят

10:59 | 11.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският индекс Shanghai Composite се възстанови от загубите в предишната сесия и затвори с повишение от 0,08% до 3200 пункта в последния ден от седмицата в очакване на последните икономически данни, които ще излязат през почивните дни, съобщава CNBC.

В останалата част на Азия обаче фондовите борси се поддадоха на по-високата несигурност преди ключовата среща на Федералния резерв на САЩ през следващата седмица.

В четвъртък Wall Street прекъсна червената вълна и завърши с повишения след скока на цените на петрола и на акциите на Apple и други компании. Технологичният Nasdaq Composite поведе с ръст от 0,8%. Индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 пък приключиха с по 0,5% нагоре.

Японският индекс Nikkei 225 приключи сесията с минимално понижение от 0,2%, като през цялата сесия непрекъснато променяше посоката си. Сред сините чипове акциите на Toyota Motor поевтиняха с 1,4%, а Toshiba удвои загубите си до 3,2%, след като ежедневникът Nikkei заяви, че японските власти ще стартират разследване срещу конгломерата заради счетоводни несъответствия.

Въпреки колебанията през деня, цената на акциите на SoftBank в крайна сметка завърши с понижение от 0,6%.  Fast Retailing се възстанови от по-ранните си загуби и приключи с ръст от 1,5%, а акциите на Fanuc поевтиняха с 2,8%.

Купувачите отново бяха привлечени от финансовия сектор, след като компаниите претърпяха сериозни разпродажби в предишната сесия. Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group поскъпнаха съответно с 1,1% и 0,9%, а тези на Nomura Holdings – с 1,3%.

На борсата в Шанхай индексът на сините чипове CSI300 затвори с понижение от 0,3%, а по-малкият Shenzhen Composite обърна посоката си и в крайна сметка завърши с 0,6% нагоре.

Австралийският индекс S&P ASX 200 приключи с 0,5% по-ниско днес заради нервните настроения в региона.

National Australia Bank успя да се възстанови от загубите си и отчете лек ръст, но акциите на Australia and New Zealand Banking и Westpac поевтиняха съответно с 0,5% и 0,9%.

Woodside Petroleum и Oil Search, които са обвързани с план за придобиване за 8 млрд. долара, се представиха зле в енергийния сектор и завършиха със спад от съответно 2,5% и 1,6%. Цената на акциите на Santos обаче се вдигна с 0,7%, намирайки подкрепа в поскъпването на цените на енергията с 4%.

Южнокорейският индекс Kospi също отчете спад от 1,1%, след като централната банка реши да запази лихвените проценти без промяна в съответствие с прогнозите.

Сред губещите бяха Posco, Kepco и Samsung, чиито акции поевтиняха с между 1,7% и 2,4%.

Цената на акциите на производителя на чипове SK Hynix също спадна с 2,6%, а търговците на дребно Lotte Shopping и Shinsegae затвориха съответно със спад от 1,1% и 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още