IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските пазари реагираха с ръст на добрите икономически данни

В същото време останалите акции от региона бяха под натиска на предстоящата клетва на Тръмп

12:04 | 20.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Азиатските пазари приключиха смесено петъчната търговия. Последната серия от икономически данни даде знак, че китайската икономика се възстановява и тласна китайските индекси нагоре, но неизвестността за бъдещето около встъпването в длъжност на Доналд Тръмп в САЩ остави инвеститорите предпазливи, съобщава CNBC.

Китайската икономика нарасна с 6,8% през четвъртото тримесечие на 2016 г., което е над очакваното, пише CNBC, отдавайки приноса за това на държавните разходи и рекордното банково кредитиране. За цялата 2016 г. растежът е от 6,7 на сто. Въпреки че икономиката отчита най-бавния растеж от 1990 г., икономистите оценяват сегашните данни като знак за стабилизиране на втората по големина в света икономика.

От друга страна, вторият фактор, който влияеше на движението на азиатските пазари, е Тръмп. Пазарите зорко ще следят речта, която той ще произнесе по време на церемонията по встъпването си в длъжност.

„Ако Тръмп заговори за протекционистки търговски политики, това може да прекрати ралито на пазарите. От друга страна, ако той се съсредоточи върху това „Да направим Америка отново велика“ чрез инфраструктурни разходи, то тогава пазарите ще реагират позитивно“, коментират икономисти от National Australia Bank.

Доларовият индекс поевтиня до 100,95 пункта спрямо кошницата от валути след коментарите на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън. Тя заяви в четвъртък, че не смята, че икономиката на САЩ е в риск от прегряване и не очаква растежът да се ускори силно в скоро време. Коментарите предполагат, че централната банка се придържа към плана си да повишава лихвените проценти внимателно и постепенно през следващите месеци.

Китайските континентални пазари бяха на зелена територия, като Shanghai composite затвори с ръст от 0,69% до 3 122,8 пункта, докато Shenzhen composite отчете покачване от 1,52% до 1 885,8 пункта.

Източник: CNBC

Японският Nikkei 225 се колебаеше между положителна и отрицателна територия преди клетвата на Тръмп, като в крайна сметка затвори с покачване от 0,34% до 19 137,9 пункта.

Акциите на Panasonic поскъпнаха с 1,26%, след като компанията обяви, че разширява сътрудничеството си с Tesla отвъд батериите, като идеята е то да се насочи към автономните автомобили. Това се случва в момент, в който конгломератът продължава да променя фокуса си, залагайки все повече на бизнеса със самоуправляващи се коли.

Акциите на японската пивоварна Kirin Holdings скочиха с 1,28%, след като бразилският финансов вестник „Valor Economico“ съобщи, че Kirin обмисля да продаде своя бразилски бизнес за производство на бира на Heineken.

В същото време австралийският бенчмарк ASX 200 финишира със спад от 0,66% до 5 654,8 пункта.

Биотехнологичната компания CSL се търгуваше с ръст от 2,78%, след като повиши прогнозата си за годишната печалба до ръст от 18-20% в сравнение с 11%, които прогнозира през август.

Междувременно южнокорейският Kospi финишира с понижение от 0,35% до 2 065,6 пункта, докато Hang Seng отчете спад от 0,56% по време на следобедната сесия.

Йената поскъпна до 114,59 йени за един долар, докато еврото се търгуваше за 1,0688 долара, след като Европейската централна банка остави паричната си политика непроменена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още