IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На азиатските пазари само китайските индекси записаха спадове

Австралийският ASX 200 се повиши с 0,19%, подкрепен най-вече от силното представяне на компаниите производителки на основни ресурси

11:56 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето индекси на азиатските пазари се повишиха в сряда, докато инвеститорите по света очакват първата пресконференция на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщава CNBC.

Австралийският индекс ASX 200 се повиши с 0,19%, подкрепен най-вече от силното представяне на сектора на компаниите производителки на основни ресурси.

Акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 3,89%, а тези на Fortescue Metals – с 4,53%. BHP Billiton добави 2,6% към стойността на акциите си.

В Япония бенчмаркът Nikkei 225 записа ръст от 0,33%. Акциите на Toshiba поскъпнаха с 4,33%, след като технологичната компания се срещна с кредитори във вторник. Ръководството е поискало да не използва средствата, заделени по договорките за изплащане на дълга, за да може да получи повече време да изготви план за справяне със затрудненото си положение.

На 27 декември Toshiba обяви, че може да отчете загуба в размер на няколко милиарда долара. Тези средства са свързани с разходи по придобиването на компания за ядрена енергия в САЩ. 

В Южна Корея основният индекс Kospi добави 1,47%, подкрепен от Samsung Electronics, чиито акции поскъпнаха с 2,79%.

Китайският индекс Shanghai composite се понижи с 0,77%, а по-малкият Shenzhen composite изтри 1,05% от стойността си. Хонконгският Hang Seng се повиши с 0,84%.

По време на азиатската търговия доларовият индекс отчете ръст до 102,16 пункта.

„Доларът поскъпва преди пресконференцията на Доналд Тръмп в сряда“, казва Кати Лин, управляващ директор за форекс стратегии в BK Asset Management. “Тръмп по всяка вероятност ще повтори всичко, което по-рано е заявявал, че ще постигне, без да дава детайли за конкретни политики. Въпросът е как ще реагират пазарите – дали ще бъдат разочаровани от липсата на специфика или ще бъдат окуражени от обещанията за разходи”, посочва Лин.

Японската йена се търгуваше на ниво около 115,95 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още