IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei 225 падна до най-ниското си ниво през 2017 г.

Акциите на Samsung поевтиняха, след като името на изпълнителния директор беше замесено в корупционен скандал

12:07 | 16.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските пазари отчетоха понижения в понеделник, като най-големият губещ беше Япония, след като силната йена натежа върху индекса Nikkei 225, съобщава MarketWatch.

В полезрението на инвеститорите бяха акциите на Samsung, които също поевтиняха в понеделник след новината, че специалният прокурор на Южна Корея ще поиска заповед за ареста на изпълнителния директор на Samsung Group Лий Дзие Юн заради обвинения, свързани с корупционния скандал с участието на президента Пак Кън – хе, отбелязва CNBC.

Книжата на подразделенията на най-голямата корейска компания понижиха цената си в първия ден от седмицата. Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 2,14%, Samsung Heavy Industries изтри 0,95% от цената на акциите си, Samsung Engineering отчете спад в цената от 3,43%, а книжата на Samsung C&T поевтиняха с 0,78%.

Лий беше привикан като заподозрян за даването на подкуп. Прокурорите разследват дали Samsung не е извършила плащания на лица, контролирани от Чой Суун-съл, довереник на президента Пак Кън Хе, за спечелване на подкрепа за спорното сливане на Cheil Industries и Samsung C&T през 2015 г. Други двама директори на Samsung бяха извикани на разпит миналата седмица, за да отговорят на въпроси за ролята на компанията в разследване, което доведе до импийчмънта на президента.

Южна Корея е в хватката на президентския скандал в продължение на месеци, а милиони хора излязоха на протест по улиците, за да поискат отстраняването на държавния глава от поста. Разследването обаче се пренесе към бизнес общността. Офисите на Samsung Electronics бяха претърсени, а милиардерът Лий се присъедини към лидерите на осем други корпорации, които бяха призовани на разпит.

Южнокорейският Kospi финишира със спад от 0,61% до 2 064,17 пункта.

Източник:CNBC

Британският паунд се срина от нива над 1,2176 долара до 1,2017 в понеделник по време на азиатската сесия.
Курсът на британската лира падна под 1,20 долара в навечерието на реч на премиера Тереза Мей за Brexit.

Според редица медии във вторник в реч в Лондон Тереза Мей ще очертае основните насоки на "твърд Brexit": изтегляне от единния пазар, от европейския митнически съюз и от Европейския съд, за да си върне контрола върху европейската имиграция, отбелязва AFP.

Информациите от медиите през уикенда без съмнение са причината за понижението на курса на лирата, коментира валутен експерт, цитиран от агенцията. 

Еврото поскъпна спрямо паунда до 0,8831 паунда спрямо нивата от 0,8743 паунда за едно евро.

В Япония акциите на производителя на въздушни възглавници Takata се понижиха с 10,56%, след като американското министерство на правосъдието съобщи в петък, че доставчикът на автомобилни части ще се признае за виновен в криминална проява. Дефектните му въздушни възглавници бяха свързани с поне 16 смъртни случая.

Очаква се компанията да плати наказателни глоби в размер на 25 млн. долара и 850 млн. долара компенсация на производителите на автомобили, закупили въздушните възглавници. Още 125 млн. долара ще отидат за създаването на компенсационен фонд за шофьори или близки на засегнатите от въздушните възглавници.

Японският индекс Nikkei изтри 1% от стойността си до 19 095,2 пункта на фона на поскъпването на йената. Индексът падна до най-ниското ниво от началото на 2017 г.  Японската валута се търгуваше на ниво от 113,78 йени за един долар към 9 часа българско време спрямо нива от над 116 йени за долар през миналата седмица.

Акциите на автомобилните производители Toyota и Nissan поевтиняха съответно с 0,8% и 0,6%, докато книжата на Honda се търгуваха без изменение, а тези на електронния гигант Sony понижиха цената си с 0,99%.

Акциите на Nintendo загубиха 2,32% от цената си, след като японският гигант в игралната индустрия представи детайли за своето следващо поколение конзоли - Nintendo Switch, но инвеститорите не останаха впечатлени от по-високата от очакваното цена.

На китайските континентални пазари индексът Shanghai composite изтри 0,32% от стойността си до 3 102,7 пункта, докато Shenzhen composite се понижи с 3,62% до 1 851,4 пункта. В Хонконг Hang Seng отчете спад от 0,85% към средата на следобедната сесия.

Австралийските акции поскъпнаха, като ASX 200 финишира с ръст от 0,48% до 5 748,4 пункта. Секторът на основните производители на ресурси прибави 1,39%, а енергийният подиндекс се понижи с 0,31%.

Книжата на Rio Tinto поскъпнаха с 1,82%, на Fortescue повишиха цената си с 2,92%, а при BHP Billiton ръстът е с 1,67%.

На валутният пазар доларовият индекс се търгува на ниво от 101,4 пункта спрямо кошницата от валути, докато един австралийски долар се разменяше за 0,748 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още