IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Takata се признава за виновна по делото в САЩ за дефектните въздушни възглавници

Компанията ще плати глоби и компенсации за общо 1 млрд. долара

15:55 | 14.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американското министерство на правосъдието съобщи в петък, че доставчикът на автомобилни части Takata ще се признае за виновен в криминална проява, след като дефектните му въздушни възглавници бяха свързани с поне 16 смъртни случая, съобщава CNBC.

Takata, един от най-големите доставчици на автомобилно оборудване за безопасност, ще се признае за виновна за извършването на измама и ще плати общо 1 млрд. долара наказателни глоби заради измамно поведение на компанията при продажбата на дефектни устройства за надуване на въздушни възглавници.

Министерството на правосъдието заяви, че компанията ще бъде подложена на тригодишен надзор от независими наблюдатели като част от споразумението, съобщава Ройтерс, и ще продължи пълното си сътрудничество в продължаващото разследване на министерството.

В същото време властите обвиниха трима бивши изпълнителни директори на Takata в измама и конспирация заради дефектните устройства за надуване на въздушни възглавници.

Автомобилните доставчици, продаващи продукти, които би трябвало да предпазват потребителите от наранявания или смърт, трябва да поставят сигурността пред печалбата“, заяви прокурорът Барбара МакКейд.

Ако те вместо това изберат да се замесят в измама, ще потърсим отговорност от физическите и юридическите лица, които са виновни за това“.

Миналата година Takata, която доставя въздушни възглавници на Honda, Toyota и други големи автомобилни производители, подаде доклади към американските регулатори за автомобилна безопасност, обявявайки почти 14 млн. устройства за надуване дефектни. Тогава Takata договори разширяване на изтеглянето с 35 млн. до 40 млн. въздушни възглавници на няколко транша до 2019 г.

Очаква се компанията да плати наказателни глоби в размер на 25 млн. долара и 850 млн. долара компенсация на производителите на автомобили, закупили въздушните възглавници. Още 125 млн. долара ще отидат за създаването на компенсационен фонд за шофьори или близки на засегнатите от въздушните възглавници.

Бордът на Takata е одобрил споразумението с министерството, съобщи още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още