IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът прати повечето азиатски индекси на червено

Трейдърите по света са по-скоро предпазливи преди изявлението на Фед днес

12:12 | 28.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на азиатските фондови борси се търгуваха предимно с понижения в сряда, съобщи CNBC. Енергийните компании се представиха по-скоро незадоволително заради спада в цените на петрола, което обаче беше компенсирано от повишения на японските пазари, където инвеститорите очакват още стимули от Японската централна банка.

Трейдърите по света са по-скоро предпазливи преди изявлението на Фед, което се очаква около 20 часа българско време. Въпреки че анализаторите не очакват вдигане на лихвените проценти след днешното заседание, те ще търсят сигнали за намеренията на централната банка кога точно ще се намеси – през декември или чак през пролетта на 2016 г.

След като цената на суровия петрол падна до 43,20 долара за барел на американските пазари във вторник, акциите на японската петролна компания Inpex поевтиняха с 0,4%, тези на хонконгската CNOOCс 1,3%, а на тези китайската Sinopecс 1,4%. 

Китайският основен индекс Shanghai Composite приключи търговията с 1,7% понижение, а хонконгският Hang Sengс 0,6% спад.

Австралийският индекс S&P ASX 200 приключи търговията с понижение от 0,2%, като преди това успя да изтрие по-големи загуби. Големите компании в сферата на ресурсите претърпяха рязко поевтиняване на акциите. Понижението при BHP беше 2,3%, при AWE – 2,9%, при LNG – 6,1%, a при Woodside2,2%.

Джеф Пауъл, главен инвестиционен директор в Polaris Greystone Financial, обвини за спада в цените на петрола ОПЕК и неохотата на картела да намали добива.

Повишения имаше в Япония, като основният индекс Nikkei 225 записа ръст от 0,67%. Поскъпване на акциите имаше при някои компании износителки на оборудване за тежката индустрия, при Sony (0,3%) и при Nissan (1,6%). Акциите на Canon поевтиняха с 3,2%, след като компанията понижи прогнозната си печалба за годината във вторник.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,1%. Акциите на LG Chem скочиха с 5% след новината, че фирмата преговаря с Tesla за доставяне на батерии за електромобилите. Акциите на сегашния доставчик на Tesla – Panasonicпоевтиняха с 1,9 на сто. 

Повече за цените на петрола - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още