IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпоследна степен на екологична опасност в повечето райони на Северен Китай

Равнището на замърсяване на въздуха в китайската столица през изминалата нощ превиши 20 до 24 пъти нормите на Световната здравна организация

09:16 | 04.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предпоследна, "оранжева" степен на екологична опасност бе обявена днес в повечето райони на Северен Китай, предаде ТАСС.

Равнището на замърсяване на въздуха в китайската столица, фиксирано от метеорологичните станции, през изминалата нощ превиши 20 до 24 пъти нормите на Световната здравна организация (СЗО).

Така например при препоръчана от СЗО за безопасна средно денонощна концентрация на прахови частици от 25 микрограма на кубометър, в някои райони на Пекин този показател е достигнал 600 мкг/куб.м, а средният показател за града в полунощ е бил 536 мкг/куб.м.

Под плътна сива пелена от смог се оказаха също град Тиенцзин, провинциите Хъбей, Шандун, Хънан, Шанси.

Метеоролозите прогнозират, че оформящият се студен въздушен фронт към понеделник ще донесе известно облекчение, като очисти атмосферата в някаква степен.

Възникналата неблагоприятна ситуация е свързана с началото на отоплителния сезон, защото много ТЕЦ в района работят с нискокачествени кафяви въглища. Своя "принос" дават и автомобилите, като само в Пекин броят им надхвърля 5 милиона.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Добре ,че имат замърсяване за да навлезат по-бързо ел.колите и т.н. филтри за ТЕЦ на въглища тоест да се мисли повече за екологията/глоб.затопляне На-важното е да се проумее системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441В какво се състои системната криза : казано кратко като оставим темата за разделението и производителността на труда кризата е системна защото икономическият растеж не може да е безкраен ,защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) и глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още милиарди консуматори на стоки и услуги.НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно в една затворена система като Земята трябва нова ''система'' и системен подход.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още