IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът в Италия повлия отрицателно на борсите в Азия

Всички азиатски пазари приключиха на червено, а еврото достигна 20-месечен минимум

11:00 | 05.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на азиатските борси започнаха седмицата на червено след повишената несигурност заради отрицателния вот на референдума в Италия и понижаването на еврото, съобщава CNBC.

"Всички говорят за Матео Ренци и неговия провалил се референдум тази сутрин". Това заяви водещият на Asia First по Bloomberg от Хонконг Ришаад Саламат в "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria

"Също важни са опасенията за конфронтация между САЩ и Китай след като Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с тайванския президент Цай Ин-уен, чиято страна Поднебесната империя счита за своя отцепила се провинция, добави Саламат. 

"Валутните пазари отстъпиха, всичко се дължи на опасенията, че италианският вот за конституционната реформа ще дестабилизира страната и ще подхрани националистически течения", поясни той. 

Австралийският индекс ASX 200 затвори с 0,8% надолу, или 43,62 пункта, до 5400,4 пункта.

Акциите на китайските пазари се търгуваха с понижение, след като дългоочакваното свързване на борсите в Шънджън и Хонконг – Shenzhen-Hong Kong Stock Connect, започна днес. Свързването дава на континенталните инвеститори достъп до вписаните в Хонконг акции и позволява на международните инвеститори да търгуват с вписани в Шънджън акции.

Индексът Shenzhen composite се понижи с 0,783%, или 16,32 пункта, до 2068,17 пункта, като технологичният сектор не последва тенденцията и успя да приключи с ръст. На корпоративния фронт акциите на Dongxu Optoelectronic Technology поскъпнаха с 3,62%, а на Shenzhen O-film Techс 6,45%.

В Хонконг индексът Hang Seng отчете спад от 0,75% в следобедната търговия. Shanghai composite също се понижи с 1,2%, или 38,9 пункта, до 3204,95 пункта, след като в събота председателят на китайския регулатор по ценните книжа Лиу Шъю нарече изкупуването на компании от някои мениджъри на активи „варварски“.

В Япония индексът Nikkei 225 затвори с 0,82%, или 151,09 пункта, до 18274,99 пункта, а южнокорейският Kospi приключи с 0,37%, или 7,25 пункта, надолу до 1963,36 пункта.

Еврото се понижи до 20-месечен минимум в търговията в Азия, след като инвеститорите започнаха да обмислят последствията от оставката на италианския министър-председател Матео Ренци след загубата на референдума по конституционните промени.

Ренци заяви в понеделник, че италианските гласоподаватели ясно са показали, че отхвърлят конституционната реформа и че ще проведе среща с кабинета си в понеделник, след което ще предаде оставката си на президента Серджо Матарела.

„Рисковете от отрицателния вот в Италия не са свързани с възможността за политическа нестабилност и за избори в Италия, а с изпуснатия шанс за дългосрочна конституционна реформа“, каза Рик Спуунър, главен пазарен анализатор в CMC Markets, в коментар от понеделник.

Индексът на долара, който измерва стойността му спрямо кошница от шест валути, се търгуваше с 0,55% по-високо до 101,32 пункта.

Резултатите от италианския референдум са „още един плюс за американския долар и още един за късата търговия на еврото“, каза Таймуг Бег, главен икономист в Deutsche Bank, в интервю за CNBC.

По време на азиатската търговия фючърсите върху американския суров петрол се понижиха с 1,08% до 51,12 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – с 1,01% до 53,91 долара за барел.

Фючърсите върху американския суров петрол се повишиха с 12% за седмицата до 2 декември – най-големия седмичен ръст от 2011 г., а върху Брента – с 15% миналата седмица, което е най-голямото повишение от 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още