IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Растежът в Китай ще се забави до 7,1% през 2015 г.

Темпът на ръст в региона на Източна Азия и Тихия океан ще се свие до 6,9% тази година, очаква Световната банка

16:33 | 13.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СБ: Растежът в Китай ще се забави до 7,1% през 2015 г.

Икономическият растеж на развиващите се пазари в региона на Източна Азия и Тихия океан е вероятно да се подобри тази година в повечето страни, но като цяло ще се забави заради спада в Китай, заяви Световната банка.

СБ отбелязва, че растежът в региона е бил подкрепен от бързото спадане на цените на петрола и скъпия щатски долар, които са благоприятствали едни страни за сметка на други.

В Китай темпът на растеж ще се забави до 7,1% през 2015 г. от 7,4% година по-рано, заяви Световната банка. Растежът в развиващите се пазари от региона на Източна Азия и Тихия океан, включително Китай, Индонезия и Филипините, ще се забави до 6,7% през тази година от 6,9% през 2014 г., посочи тя. Растежът в региона като цяло - включително развитите пазари като Южна Корея и Сингапур - ще остане на нивото от 6%.

Световната банка очаква икономиката на Китай да се забави още повече през следващите години, като растежът спадне до 6,9% през 2017 г. заради политиката за справяне с финансовата уязвимост и постигането на устойчив растеж.

"Регионът на Източна Азия и Тихия океан ще се възползва като цяло от ниските цени на горивата, но тяхното въздействие ще варира в различните страни", посочва Световната банка в доклада си, публикуван днес.

Банката очаква икономики, които разчитат на вноса на нефт или на субсидиите за горивата, като Индонезия, Тайланд и Филипините, да спечелят значително от падащите цени на петрола, които според СБ може да останат с до 45% по-ниски от миналата година, като могат да нараснат "само скромно" през 2017 г.

Въпреки това Световната банка предупреждава, че растежът в региона на Източна Азия и Тихия океан може да бъде застрашен от фактори вътре и извън неговите граници, като например забавяне на търговията с еврозоната или Япония.

"По-високите лихвени проценти в САЩ и поскъпващият щатски долар, на фона на разминаващите се парични политики в развитите икономики, може да повишат разходите по заемите, да генерират финансови колебания, и да намалят притока на капитали по-рязко от очакваното", заяви Световната банка.

Според нея падащите цени на петрола осигуряват "уникална възможност" за много страни в региона да намалят субсидиите за горива и да повишат енергийните данъци, докато страните от Югоизточна Азия следва да се съсредоточат върху постигането на ангажиментите за либерализация и интеграция на техните пазари на услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още