IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът в акциите на Toshiba натежа на японския индекс Nikkei 225

Rейтинговите агенции Moody’s и S&P Global Ratings понижиха рейтинга на технологичната компания

11:43 | 29.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари се затрудняваха да отбележат повишения в четвъртък и в крайна сметка не намериха единна посока, съобщи CNBC.

Японският бенчмарков индекс Nikkei 225 се понижи с над 1%, като на измерителя най-много натежаха книжата на Toshiba. Акциите на технологичната компания се сринаха с близо 17%, след като рейтинговите агенции Moody’s и S&P Global Ratings понижиха рейтинга на концерна. Във вторник мениджмънтът на компанията обяви, че разходите за проектите за ядрени електроцентрали на наскоро придобитото от американското ѝ дружество Westinghouse Electric ядрено поделение на Chicago Bridge & Iron (CB&I) ще са много по-високи от очакваното досега.

Nikkei 225 записа спад от 1,32 на сто.

На този фон акциите на производителя на въздушни възглавници Takata поскъпнаха с 16,47% и достигнаха дневния си лимит. Причината са новините, че компанията изглежда е близо до споразумение с американското Министерство на правосъдието и ще плати до 1 млрд. долара в рамките на споразумение с властите в САЩ. Срещу Takata има обвинения заради дефектни елементи в системите на въздушните възглавници. 

В Австралия индексът ASX 200 се повиши с 0,25%.

Южнокорейският Kospi записа ръст от 0,1 на сто. Министерството на финансите в страната ревизира прогнозата си за БВП през 2017 г. надолу – от 3% до 2,6%. Освен това имаше данни за индустриалното производство, което се повишава с 3,4% на месечна база през ноември. Това е най-силният месечен ръст от близо седем години.

В Китай индексът Shanghai Composite се понижи с 0,18%, а по-малкият Shenzhen Composite записа спад от 0,31%. Хонконгският Hang Seng добави 0,17% към стойността си.

На форекс пазарите японската йена поскъпна спрямо долара до 116,33 йени за долар. В сряда обменният курс беше над 117,44 йени за долар.

Доларовият индекс беше на ниво 102,81 пункта.

Китайският юан се търгуваше при курс 6,954 юана за долар, а дневният фиксинг беше определен при 6,9497 юана за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още