IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се променя – как Китай накара Фед да не вдига лихвите

През миналата година Китай е формирал 13,3% от глобалния брутен вътрешен продукт и ще влияе все по-силно върху другите икономики

13:28 | 18.09.15 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трейдъри на борсата в Ню Йорк по време на пресконференцията на Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трейдъри на борсата в Ню Йорк по време на пресконференцията на Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Ето го поредния признак за глобалната икономическа мощ на Китай – разтърси финансовите пазари толкова силно, че принуди Федералния резерв на САЩ да се въздържи от повишаване на лихвите, пише Bloomberg.

Американските централни банкери оставиха основния лихвен процент в близост до нулевото ниво в четвъртък с аргумента, че икономиката и инфлацията в САЩ могат да бъдат ограничени от „скорошните глобални икономически и финансови събития“. Председателят на Фед Джанет Йелън наблегна по време на пресконференцията си, че финансовите сътресения отразяват опасенията на инвеститорите за рисковете пред ръста в Китай.

„Ако не беше Китай и всички вълнения около Китай, мисля, че Фед щеше да вдигне лихвата“, коментира Мики Леви, главен икономист за Северна и Южна Америка и Азия в Berenberg, която е базирана в Ню Йорк и анализира политиката на Фед от над 30 години.

Фокусът върху Китай идва след пазарния срив, който изтри 5 трлн. долара пазарна капитализация в Поднебесната империя след внезапното решение от 11 август за промяна на валутния режим. Решението доведе до най-голямото обезценяване на юана от две десетилетия и разтърси финансовите пазари. Очаква се втората най-голяма икономика в света да нарасне тази година с най-бавния си темп от четвърт век въпреки петте намаления на лихвените проценти и фискалните стимули.

„Китай оказа влияние на тази среща, докато в миналото би бил много по-маловажен“, коментира Тай Хуей, главен пазарен стратег за Азия в JPMorgan Asset Management в Хонконг.

Китай влияе на света повече откогато и да било в историята и влиянието му върху глобалните пазари само ще се засилва, докато икономиката му постепенно застига американската. През миналата година Китай е формирал 13,3% от глобалния брутен вътрешен продукт спрямо по-малко от 5% десетилетие по-рано, сочат данни на Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 8 години
А сега да проверим с публичните си изяви, артистите от САЩ МВФ И КИТАЙ, какво ни показват:На 5.авг.2015г, МВФ обяви, че му трябват още 9 месеца да анализира китайският юан и дали валутата Китай да бъде включена в разчетната единица на фонда - Специалните права на тираж. Но за да се "случи това", трябва китайската валута да се търгува свободно! А ако се търгува свободно, девалвирания сега юан към долара трябва да поскъпне.Но, юана може да се търгува свободно и следователно да поскъпне само, ако ФЕД постепенно повишава основния лихвен процент и така повиши стойността на долара. Защото само когато доларът и юанът едновременно поскъпват, промяната в двустранния обменен курс и щетите за китайската експортна индустрия ще бъдат минимални.=> МВФ ни казва, че очаква ФЕД да вдигне достатъчно лихвата си към средата на 2016г. /интересно откъде ли знае това, ако случайни и неконтролируеми фактори определяха политиката на ФЕД?/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 8 години
"Светът се променя как Китай накара Фед да не вдига лихвите"Ха, Ха :))А Вие знаете ли, кога всъщност ФЕД е решил да вдига лихвата? /или при какви условия изобщо се определя момента/И как, щом няма постоянни публични правила и критерии, а само общи такива, постоянно променящи се публично?или за да имат и маймуните обяснение за "конкретната промяна на лихвата" им се представя конкретна момента корелация като причина! Но понеже това не е причината за промяна /дадената корелация/, то при следващата промяна на лихвата, и причината става различна... защото корелацията също! Като сега - набримчват ви НЕвдигане преди вдигането и веднага връзката става с Китай, щото имали криза... а златните резерви на Китай къде се съхраняват - в САЩ да не им пречат на Китай ли?Оооо забравих - казват ви че ФЕД няма нищо общо с кризата в Китай! Логично, ДА... щом Китай може да накара Фед да не вдига лихвите :)))))))))))))))))))Но, БРИКС тръгват с $200 млрд. USD, a НЕ ЙОАНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Прекрасна идея.Какво мисли обаче ККП по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Китай печели от вътрешното търсене, неграмотници. Китай има 23% внос и 26% износ. Германската икономика разчита на износът, най-вече на този за страните от ЕС. Германия употребява само половината от това което произвежда, а Франция употребява над 70% от това което произвежда. Тоест германската икономика повече е зависима от икономиките на останалите. Китай ползва 74% от това което произвежда, тоест изнася 26% от БВП, а внася 24% от БВП. Китай изнасят стоки и услуги за 2 250 милиарда долара, а внасят 2 016 милиарда долара. Германия в сравнение с най-голямата икономика, изнасят за 1775 милиарда долара, и това е разлика от само 20%. Вносът на Германия е 1571 милиарда долара, с 445 милиарда по-малко от Китай. Но разликата в долари от вносът и износът на Германия е 204 милиарда, а на Китай е 234 милиарда. http://bg.theglobaleconomy.com/rankings/imports_dollars/ На България вносът и износът е около 70% от БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
Godo
преди 8 години
Жан Виденов защо печатал пари?? Ами питайте Милтън Фридман! Беше ли лихвата 75%, трябваше ли ликвидна подкрепа на банките - като за КТБ и другите банки сега. Значи самата монетарна система - икономическата система - МОНЕТАРИЗЪМ - Е ВИНОВНАТА ТОГАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 32 rate down comment 6
eng.Garin
преди 8 години
Интересна трева пушите! Да го измислите това "Сибир до преди 300 години е бил китайски протекторат" трябва първо да си издълбаете мозъка с чаена лъжичка и после да попълните празнината с китайска монтажна пяна! Аз даже съм съвсем сигурен, че вие не познавате значението на нито една дума от това , което сте написал. "той винаги ще стои от лявата на съпругата на Си Дзинпин. За сметка на това Обонго твърдо се е абонирал да стои отдясно, плътно до него" - явно звездите ви го говорят! Онези, 50-те на брой! На 03.09.2015, Путин стоя на безкрайно далечните 15 см в ляво от Си Цзинпин, а Обама на безкрайно интимните 12000км. Има си диагноза, колега, за подобна оптична заблуда, но не се лекува! Жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 18
Misho ILIEV
преди 8 години
Китайският растеж зависи от износа, а прехода към вътрешно търсене за сега се очертава да е доста мъчителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 10
bgMan
преди 8 години
Много интересни разсъждения подхвана (за икономиката си прав), обаче защо си мислиш, че Русия е неспособна да направи териториални отстъпки на Китай?За руснаците Китай е съюзник, а те са известни със подаръците за съюзниците си, стига да са уверени, че са заедно за каузата. А общия враг е САЩ. Китай не иска сухопътна граница със страна създадена от САЩ и затова се намесва в корейската война за да създаде маймунското недоразумение Северна Корея. Днес именно Китай и Русия правят общи военни маневри и учения, а не САЩ и Китай.???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още