IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три държави от региона не подкрепиха китайската алтернатива на Световната банка

Китай притежава дял от над 50% в оценяваната на 50 млрд. долара Asian Infrastructure Investment Bank

15:33 | 24.10.14 г. 3
Три държави от региона не подкрепиха китайската алтернатива на Световната банка

Австралия, Индонезия и Южна Корея изолираха подкрепяната от Китай Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) в петък, след като Съединените щати заявиха, че имат опасения относно ролята на новия орган като конкурент на доминираните от Запада кредитори.

Оценяваната на 50 млрд. долара AIIB се разглежда като предизвикателство към Световната банка (СБ) и Азиатската банка за развитие (АБР), и двете от които разчитат на подкрепата на Вашингтон и неговите политически съюзници от Запада.

Китай, който се стреми да разшири чрез меки действия влиянието си в региона, даде началото на банката на специална церемония в Пекин. На събитието присъстваха китайският финансов министър Лу Дзиуей и делегати от 21 страни, сред които Индия, Тайланд и Малайзия. Институцията има за цел да дава заеми за проекти в развиващите се страни, като Китай се очаква да бъде най-големият акционер с дял от над 50 на сто, предава Ройтерс.

Според местни медии нито представители на Индонезия, нито такива на Южна Корея и Австралия са присъствали на събитието.

Представители на Япония, която е основният съперник на Китай в Азия и заедно със САЩ доминира оценяваната на 175 млрд. долара Азиатска банка за развитие, също не са присъствали, каквито бяха и очакванията.

Според медийни репортажи държавният секретар на САЩ Джон Кери е оказал натиск върху Австралия, за да не уважи откриването на AIIB.

Въпреки това говорителят на държавния департамент Джен Псаки казва: "Джон Кери е изяснил директно с китайците, както и с други партньори, че ние приветстваме идеята за инфраструктура банка на Азия, но силно настояваме тя да отговаря на международните стандарти за управление и прозрачност".

"Имаме опасения относно неясния характер на AIIB и сме ги изразили публично", добавя той.

През юни Китай разширява плановете си за основаването на световна финансова институция, която да конкурира СБ и АБР. Причината са опасенията на Пекин, че САЩ и съюзниците им имат прекалено голямо влияние в тези международни институции.

Средствата от новата банка ще бъдат изразходвани за инфраструктурни проекти в региона, включително и за построяването на директна железопътна връзка от Пекин до столицата на Ирак Багдад.

Желанието на Китай за създаването на регионална институция, която да е под неин контрол, отразява разочарованието на Пекин от западната доминация в международните органи. В продължение на години китайските лидери искат по-голяма роля в институции като СБ, Международния валутен фонд и АБР, но промените, които да отразят нарастващите икономическа важност и власт на Китай, са болезнено бавни.

Инициативата за създаване на конкурент на СБ дойде след предвижданията в доклад на ООН, че външните инвестиции на китайските компании ще изпреварят вътрешните още тази година Това може да се случи, тъй като все повече китайски компании се изтеглят в чужбина. С това ще се сложи край на нетните потоци, стичащи се в Поднебесната империя в продължение на повече от две десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
стига да е на основана на равни условия - да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Това са най-добре вложените долари на китайците в цялата им икономическа история. Дано успеят да се наложат като конкуренти на СБ и АБР въпреки цялата ревност и съпротива.Пожелавам им успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Няма лошо! Конкуренцията винаги е добре дошла :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още