IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп зарадва азиатските пазари

Акциите се повишиха след коментарите на американския президент, че поддържа политиката на "един Китай"

11:44 | 10.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Азиатските пазари се повишиха в последния търговски ден от седмицата, следвайки ръста на американските акции след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че скоро ще обяви „феноменален“ данъчен план, съобщава CNBC.

“След като през почти цяла изминаваща седмица акциите се търгуваха с понижения, те отново тръгнаха нагоре след обещанията на Тръмп за данъчни промени, които ще представи в рамките на 2-3 седмици“, коментират пазарни анализатори от Macquarie.

Доларът също поскъпна спрямо кошницата от валути, като се търгува на ниво от 100,69 пункта по време на петъчната следобедна сесия.

Тръмп е разговарял по телефона с китайския президент Си Цзинпин за първи път от встъпването си в длъжност на 20 януари. По време на разговора американският президент се е съгласил да поддържа т. нар. политика на "един Китай".

В същото време макроикономическите данни показаха, че китайският износ нараства много по-бързо от очакваното през януари заради повишеното глобално търсене. Така китайската търговия отчита най-високия месечен излишък от близо половин година.

На китайските континентални пазари Shanghai composite нарасна с 0,44% до 3 197,33 пункта, а Shenzhen composite финишира с понижение от 0,22% до 1 950,32 пункта.

Източник: CNBC

Японският Nikkei 225 отчита най-голям ръст, след като прибави 2,49% към стойността си до 19 378,93 пункта на фона на поевтиняването на йената спрямо долара.

Инвеститорите насочват вниманието си към предстоящото посещение на японския премиер Шиндзо Абе в САЩ за двудневна среща с Тръмп.

„Срещата ще се случи на фона на опасенията в Япония за това какво означава лозунгът на американската администрация „Америка на първо място“ за нейната външна политика в Азия. Към опасенията на Япония се прибавя и официалното излизане на САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП)“, коментират политически експерти от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

В същото време австралийският индекс ASX 200 затвори с ръст от 0,99% до 5 720,61 пункта. Централната банка понижи краткосрочната си прогноза за икономическия растеж, след резкия спад през третото тримесечие, но експертите очакват възстановяване през следващите две години, показвайки, че по-нататъшни съкращения на лихвените проценти са малко вероятни.

Подиндексът на златото се понижи с 2,56%, след като цените на златото паднаха от тримесечния връх. Австралийският долар се търгуваше за 0,7654 долара.

Южнокорейският индекс Kospi нарасна с 0,45% до 2 075,08 пункта, докато в Хонконг Hang Seng се повиши с 0,49%.

Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,19% до 53,10 долара за барел, а тези върху сорта Брент повишиха цената си с 0,13% до 55,70 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още