IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция с план за спасяване на туризма

Властите възнамеряват да компенсират загубата на руски туристи с такива от Западна и Северна Европа

21:47 | 01.12.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

Турция е подготвила план за спасяване на туристическата индустрия в случай на загуба на руския пазар, съобщи днес турският министър на културата и туризма Махир Юнал, предаде ТАСС.

"Надявам се, че кризата (заради инцидента с руския самолет Су-24 - бел. ред.) няма да доведе до резултати, причиняващи рани на сектора на туризма, както и на енергетиката. За такъв случай ние сме подготвили план Б. Първостепенна задача за нас е предприемане на предварителни мерки за улесняване на работата на сектора и решаване на възникващите въпроси", каза Юнал пред телевизионния канал НТВ.

Според министъра турските власти възнамеряват да покрият загубите на туристическия пазар за сметка на туристи от Западна и Северна Европа, за които Анталия е станала нова дестинация. Министър Юнал смята да обсъди в близките дни мерки за спасение на туристическия пазар на страната на среща в Анталия с представители на туристическия сектор.

Той уточни, че ежегодно Турция се посещава от около 4,5 млн. туристи от Русия, като 75 процента от тях предпочитат да почиват в Анталия. Според него през последната година и половина се забелязва спад на туристическия поток от Русия. Спадът е предизвикан от икономическите проблеми, които преживява Русия. Той няма никакво отношение към инцидента със сваления самолет, посочи Юнал.

Министърът отбеляза, че ежегодно Турция се посещава от около 40 млн. туристи и по този показател тя е на шесто място в света. Годишните приходи на страната от туризъм възлизат на около 34 млрд. долара.

Кризата в отношенията между Москва и Анкара възникна, след като турски изтребител свали във вторник миналата седмица руски бомбардировач Су-24, който според Анкара е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия. Според руското министерство на отбраната руският самолет е бил над сирийска територия и не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция.

На 28 ноември руският президент Владимир Путин подписа указ за предприемане на специални икономически мерки срещу Турция. Сред мерките са забрана на чартърни полети и продажба на туристически пакети за Турция и въвеждане на визов режим за турските граждани от 1 януари 2016 г.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 8 години
Думата "бакшиш" несъществува в немския език..... култово изказване !!! хахаххахаха, споко скоро ще почне да съществува :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
data
преди 8 години
Ще има много изгодни офертички тази пролет :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ммм с тея гърмежи в Истамбул и Анкара плюс, че сте ербапи (ваша тур. дума) да гърмите по който не тряя, малко съмнейшън, че няма да "навреди на проектите" и на туризма .... С две думи опраайте се комшу ше поканите американски туристи, както напрайхме и ние. Е малко ше почешаме коня за гривата както и вие ама тва е в реда на нещата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 10
lozkhris
преди 8 години
Eфендим, ела на обмяна на опит да ти обяснят в Слънчака как ще замениш шедро плащащ руснак със стиснат германец...И ние замествахме здраво в началото на миналия сезон и затова от 2 месеца си ближеме раните с 30-40% спад на приходите...Особеното се състои в това, че 10 руснака харчат 3 пъти повече от 100 германски бабиери, къде мажат сандвичите на закуската в хотела, а като седнат на масата 8 човека си поръчват 2 бири...Думата "бакшиш" несъществува в немския език.....Така че ще си спасиш сезона с германци и шведи когато цъфнат турските малъми....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Проблема с туристите е решен - туристи няма да има. Особено с тези атентати напоследък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още