IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връща ли се инвеститорското доверие в китайския фондов пазар?

Държавните опити за стимулиране на пазарното доверие изглежда работят, съдейки по резултатите от проучване на Китайския фонд за компенсиране на инвеститорите

11:24 | 15.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите може би възвръщат доверието си в турбулентните фондови пазари в Китай, сочат резултатите от анкета, проведена от китайския фонд за защита на инвеститорите. Анализаторите в чужбина обаче не са чак толкова оптимистично настроени, пише CNBC.

Последното месечно проучване на Китайския фонд за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа (China Securities Investor Protection Funds, или SIPF) отчита 51,3% оптимизъм през септември, което е значително повече от регистрираните през август 24,2%. Данните подчертават растящия оптимизъм сред китайските инвеститори.

Бумът на китайския фондов пазар се превърна в срив преди четири месеца, довел до 40-процентен спад на водещия индекс Shanghai Composite от пика на 12 юни, тъй като инвеститорите се насочиха към изхода.

Оттогава Пекин предприе редица безпрецедентни мерки, включително временно спиране на първичните публични предлагания, директни покупки на акции от страна на държавни предприятия, проектозакон за дейността на стоковите борси и други.

През последните месеци властите ускориха разследването за манипулиране на пазара, наложиха глоби на платформите за търговия и арестуваха висш представител на финансовия регулатор, журналисти и потребители на социалните мрежи.

Опитите за стимулиране на пазарното доверие изглежда работят, съдейки по резултатите от проучването.

То разкрива, че 28,2% от респондентите очакват Shanghai Composite да бъде във възходящ тренд през четвъртото тримесечие, докато 38,9% смятат, че индексът ще остане без промяна през последните три месеца на 2015 г. Други 20% предричат още загуби за бенчмарка. Останалите отговарят, че не са сигурни какво ще се случи.

Същевременно малко повече от половината от анкетираните от SIPF планират да запазят дела на разпределените средства за инвестиции, докато 12,3% от инвеститорите мислят да увеличат дела на акциите в своите инвестиционни портфейли.

Някои анализатори считат, че вълненията ще продължат в краткосрочен план на фона на неизвестните относно това кога Федералният резерв на САЩ ще вдигне лихвите и състоянието, в което се намира китайската икономика.

Освен това пазарните наблюдатели виждат, че през последните месеци китайските инвеститори търсят все повече облигации заради характеристиката им на безопасно убежище.

Доходността по 5-годишните китайски държавни облигации спадна до 2,927% в сряда от 3,47% в началото на април. Повече от половината от този спад бе регистриран от края на август насам, сочат данни на Ройтерс.

Същевременно в периода януари-август 2015 г. емитираните облигации в Китай възлизат на 12,6 трлн. юана (2 трлн. долара), което е ръст от 63% на годишна база, писа Financial Times на 13 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още