IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Япония обмисля емитирането на 50-годишни облигации

За мнозина инвеститори изключително дългосрочните облигации са привлекателни, дори и с ниска доходност

16:24 | 27.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Япония обмисля да емитира за пръв път облигации с матуритет 50 години, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на свои анонимни източници. Това е поредният сигнал, че ултраниските лихвени проценти по света окуражават изключително дългосрочни дългови книжа.

Подобни облигации може да подкрепят тезата, че планът на Токио за съживяване започва да прилича на идеята за т. нар. хеликоптерни пари* – мярка, която японските власти твърдят, че не обмислят.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе полага усилия да върне икономиката към устойчивия път на растеж. В сряда той обяви, че следващата седмица ще представи пакет стимули на стойност 28 трлн. йени (265 млрд. долара).

Тази седмица има заседание на Японската централна банка, която беше принудена да въведе неконвенционални мерки в своята парична политика, включително отрицателни лихвени проценти. Някои съветници на премиера Абе заявиха, че централната банка и правителството трябва да се обединят и да комбинират паричните облекчения с повече публични разходи. 

След публикуването на материала от Wall Street Journal Такахиро Цуджи от Министерството на финансите заяви, че 50-годишни облигации не са били обсъждани. По думите му те могат да подкопаят търсенето на 40-годишните ценни книжа, които в момента са най-дългосрочните в Япония.

Франция и Испания емитираха 50-годишни облигации тази година, като френското правителство ще изплаща купон от едва 1,75%, а силното търсене означава, че доходността ще е още по-ниска – 1,3% - за инвеститори, които купуват тези облигации на вторичния пазар.

Ирландия и Белгия пък успяха да продадат 100-годишни облигации тази година, посочва WSJ.

За мнозина инвеститори изключително дългосрочните облигации са привлекателни, дори и с ниска доходност, тъй като много други дългови книжа имат отрицателна доходност. Около 9 трлн. долара е стойността на правителствените облигации, около една трета от световните ДЦК, които са с отрицателна доходност, сочат изчисления на J.P. Morgan.

40-годишните японски облигации в момента са с доходност 0,345%, а 10-годишните – с доходност -0,295%.

Главният говорител на кабинета на Абе – Йошихиде Суга – заяви, че не знае за обсъждане на 50-годишни облигации, но оставя „вратата отворена“ заради изключително ниските лихви. „Като цяло е необходимо да се обмислят различни сценарии какви да са плановете за емитиране на облигации в различна финансова обстановка“, посочва той.

Според запознати лица ако властите в Япония решат да емитират такива облигации, това може да бъде обявено следващата седмица заедно с пакета стимули. Книжата може да бъдат емитирани още тази фискална година, която приключва в края на март 2017 г., като ще се намали обемът на краткосрочните облигации. Според източниците на изданието Япония обмисля и емитиране на още 40-годишни облигации.

*Идеята за хеликоптерните пари представлява сливане на фискална и парична политика. Финансово затруднените правителства продават облигации директно на централната банка в замяна на прясно напечатани пари, които се инжектират директно в икономиката под формата на данъчни облекчения или разходни програми. Обичайните посредници – банките – се прескачат. 

Повече за хеликоптерните пари вижте в коментара на пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Владимир Сиркаров в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още