IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо най-богатото село в Япония остава без работници

Това е проблем за икономиката като цяло, защото показва, че някои отрасли може да не оцелеят заради застаряващото население

11:17 | 25.08.17 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Село Саруфуцу, разположено в северната част на най-северния остров на Япония, е най-богатото село на страната благодарение на изобилието от миди, извлечени от Охотско море, пише Bloomberg.

Селото, което е по-близо до руския остров Сахалин отколкото до Токио, се гордее с едни от най-високите средни доходи, получавани обикновено в японските градове, благодарение на приходите на рибарите. Но новата мидена фабрика не работи на пълен капацитет, защото не може да намери достатъчно работници за по-ниско заплащане.

Това е проблем за икономиката като цяло, защото показва, че някои отрасли може да не оцелеят, тъй като населението остарява и се свива, дори и да са печеливши.

Мидите от близките води се изсушават и най-често се изнасят за Хонконг или някъде другаде. По обем мидите са най-големият международен износ от Хокайдо. Но работниците във фабриката са предимно по-стари жени, а след около седем-осем години там няма да има японци, които да работят, обясни Коичи Кимура, изпълнителен директор на риболовната кооперация, която управлява съоръжението.

Населението на селото не се свива, но остава почти без промяна и въпреки че в завода работят 19 китайски стажанти сред 90-те други служители, той не може да увеличи броя им, без да наеме повече японски служители.

През последните три години селото е организирало обиколки, за да привлече хора от други части на Япония, които да възприемат селището като възможно място за живеене. Но това е доста трудно, като се има предвид, че работата във фабриката е сезонна и заплатите са ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
#7:поздравления - кратък и точен анализ,с една малка добака от мен,че целта е БИЛА ПЛАНИРАНА И ПЛАНОВО РЕАЛИЗИРАНА И ДОСЕГА И В БЪДЕЩЕ -чрез тази "хомогенизация",набиваща се на пръв поглед, се реализира планомерното и при това ефективно ликвидиране на бялата раса,ЕДИНСТВЕНАТА ТВОРЧЕСКА ТАКАВА,КОЯТО МОЖЕ ДА СЪПЕРНИЧИ НА "БОГОИЗБРАНИТЕ" И ГИ СВАЛИ ОТ ПИЕДЕСТАЛА НА КОЙТО СА БИЛИ ПОСТАВНИ, ОТ ДРЕВНАТА ЖРЕЧЕСКА ЕГИПЕТСКА КАСТА! За голямо съжаление,може да се констатира,че ПЛАНЪТ се реалзира успешно и бялата раса върви към унищожението си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
bghighlander
преди 6 години
Значи какво излезе? Няма хора, коиот да работят за едно "мерси"! Еми плащайте на хората бе, японски ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
така де, дочетох е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
През 50-те години на 20 век причината беше "недостиг на работна ръка нужна за възстановяването на Европа от войната". През 60-те години това бяха "временни" работници от Турция в Германия и Близкия Изток във Франция, които до днес не са върнали по родните места. През 70-години това бяха хора, които щеше да вършат неща, които никой друг не желае. През 80-те години се използваше недостигът на "квалифицирани" специалисти се използваше за оправдание притока на навлеци. През 90-те хуманитарната криза в Югославия, Афганистан и Ирак оправдават приема на нежелани хора в Европа. Днес явно старата песен на нов глас - нямало кой да плаща пенсиите се използва за същата цел. А утре бъдете спокойни и "климатичните бежанци" ще бъдат "изобретени" от нищото само и само да се стимулира хомогенизацията между Европа и Африка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
Ето как се оправдавала нежеланата имиграция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Имаше един стар виц - дето *** клател глава и заключил: проблема ви е, че всички искат да са вoждове, никой не иска да бъде индианец :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 6 години
E можеше да дочетеш статията до края
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 6 години
странно почва статията ... селото "се гордее с едни от най-високите средни доходи", но от друга страна ... "не може да намери достатъчно работници за по-ниско заплащане"Епа едното не е ли следствие от другото ? ... и вие анализ сте тръгнали да ми правите ... леле-мале
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
studioaa
преди 6 години
За какво са му работници бре наивници? Нали роботите щели да изместят хората и хората щели да останат без работа и за това трябвало да се мисли за "безусловен базов доход" за "защита на човешкото достойнство". На кое от двете да вярваме сега?? Излиза, че раздвоението на личността е неразделна част от марксо-либерализма, който проповядвате. Чудите се какви безумни аргументи да "изобретите" само и само да защитите приема на повече бежанци и естествено безумното ви решение на проблема с българската пенсионна система разбира се е ... бежанци от Африка и Близкия Изток. Ах колко съм глупав и не съм сетил досега?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Ми внесете си "бежанци" бе другари...я вижте Меркел как "оправя" икономиката на Германия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още