IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

728 семейства са заявили данъчно облекчение за ипотечен кредит досега

За цялата минала година облекчението е ползвано от 5500 семейства

11:09 | 01.03.16 г. 3
728 семейства са заявили данъчно облекчение за ипотечен кредит досега

От началото на годината до момента 728 млади семейства са поискали да намалят данъчната си основа с общо 2,22 млн. лв., платени за лихви по ипотечните им кредити. И тази година един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината, съобщават от приходната агенция.

За цялата минала година облекчението за ипотечни кредити е ползвано от 5500 семейства, като те са извадили общо 17 млн. лв. от данъчните си основи.

Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. 

От НАП припомнят условията, при които може да се ползва данъчното облекчение.

Договорът за ипотечния кредит да е сключен от данъчно задълженото лице или от съпруг при сключен граждански брак, лицата да не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит, ипотекираното жилище да е единствено за семейството през годината. Задължително условие е данъчно задълженото лице да представи писмена декларация от съпруга, че няма да ползва данъчното облекчение за същата година.

Всички тези обстоятелства се декларират в Приложение № 10 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица за 2015 г.

Облекчението може да се ползва от местни физически лица, както и от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава – членка на Европейския съюз или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата по ипотечен кредит.

Приспадането става само с подаване на годишна данъчна декларация, към която се прилага документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 3 май 2016 г., като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
прав си че това е лобизъм с полза на банките и може да се помага на мадите семейства пак данъчно, като не се поущрява вземането на заеми!и за името "банкстърс" си правне използвай името фрийдман, ако не искаш да бъдеш намразенлихвите на фед като са ниски са ощетени богатите - най-вече, когато са високи са ощетени бедните - най-вече, бедни / богати са грубо в съотношение 99 към 1 . ти от кой си че се изказваш така! и защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 1 ФЕД следва упорито политика на наводняване на икономиката с лесни пари, водещо до неправилно разпределение на ресурсите и изкуствен бум, последван от рецесия или депресия, когато създадения от резерва балон гръмне Катастрофата от 2008-***, този път с ипотечните кредити, отново е изцяло стопроцентова заслуга на Федералния резерв,и професора добре обяснява - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be''''финансовата криза от 2008 г. е струвала приблизително 25 трлн. долара, ако се направи изчисление само колко от потенциалния съвкупен брутен вътрешен продукт е бил загубен. Но ако се остойностят изгубените работни места, фалиралите предприятия и разходите на хората, изгубили своите жилища, загубите биха били много големи, подчерта Йоцов'' - http://***.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/viktor-iocov-ima-opasnost-ot-nov-vid-finansova-kriza-211275/Кражбите през ЛИБОР за окооло 8 трилиона и Форекса са отделна тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Тези данъчни облекчения са скрита държавна помощ а от друга страна кражба и това го имаше в Испания От къде на къде аз трябва да плащам повече данъци а тези които имат ипотека да не плащат тоест така се субсидират банките вместо да намалят лихвите и печалбите си Това е един от начините как банкстерите ограбват хората Още - ''ELA е скрит държавен дълг за Гърция, смята икономическият журналист Кузман Илиев''- http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/gospodstvoto-na-ecb-ili-zashto-vegetira-modelyt-gyrciia-198917/ Милтън Фрийдман е абсолютно категоричен, че Федералният резерв е причинил Великата депресия чрез рязко ограничаване на паричното предлагане в момент, в който пазарите на живот и смърт се борят за ликвидност. Конгресменът Рон Пол в същата връзка заявява: От Великата депресия, през стагфлацията от 70-те, до спукването на дотком-балона миналата година (речта му е произнесена на 10 септември 2002 г.), всяко икономическо сгромолясване идва от ФЕД (казано кратко)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още