IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: В края на годината ще е ясно има ли пари за увеличаване на заплати

Ще търсим варианти за допълнителни средства във важните сектори, каза премиерът

11:30 | 21.06.16 г. 3
Б. Борисов: В края на годината ще е ясно има ли пари за увеличаване на заплати

Изказването на вицепремиера Меглена Кунева за увеличаването на заплатите на учителите беше определено като "добро пожелание" от премиера Бойко Борисов по време на посещение в Димово. По негови думи в средата на годината не може да бъде гарантирано, че ще има допълнителни средства за която и да е било сфера.

„За да говорим по тази тема, трябва да дойде края на годината, да седнем и да видим всички баланси“, каза още той, цитиран от правителствената пресслужба. Борисов допълни, че ще бъдат търсени варианти за изпълнение на тази заявка.

Премиерът посочи още, че през 2015 година са били отпуснати допълнително 20 млн. лева за учителите, след като с ограничаването на контрабандата са били събрани повече средства в бюджета. Допълнителни 20 млн. лева са били преведени и за Спешна помощ, както и над 50 млн. лева за коледни надбавки за пенсионерите.

Бойко Борисов припомни още променените правила за финансиране на европейските проекти. ЕК вече отпуска много малки аванси и проектите се покриват със средства от бюджета, а след това Брюксел възстановява сумите. За премиера по тази причина са нужни буфери за „жизнено важните проекти“ за регионите.

Бюджетът на страната се изготвя от правителството, но се одобрява от Народното събрание, тоест депутатите решават за какво да бъдат изразходвани публичните средства, каза още Борисов. Той беше категоричен, че „системата ще се разбърка“, ако бъдат удовлетворени исканията на всички министри за увеличаване на средствата в техните сфери на работа.

В същото време обаче гарантира, че ще се търсят варианти и ще се прави оценка дали може да бъдат съкратени разходи по програми, за да бъдат изпълнени исканията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Нека да позная още отсега - в края на годината ще каже че има.Бойко Борисов иска да узурпира и образа на дядо мраз в главите на простите българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Объркал си се. Няма да има, защото са дадени "за магистралите ме питайте". Защо са дадени за магистралите? Защото могат да се дадат милиарди за магистрали на "наши" строителни фирми, и на тези милиарди ако щипнем едни 30% е ОК, а това са стотици милиони.Даскала.... за какво да му даваме на даскала? Нема фирма, нищо не ни дава на нас, а и да ни даде.. .колко да ни даде от заплатката си 600 лева?Е за това, парите са за магистрали, а не за учители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ivaylo1
преди 7 години
Г-н Борисов на Вас още сега ви е ясно ,че пари за учители няма да има.Защо няма да има това е въпроса.Много е лесно да се отговори на този въпрос,по лесно е да се управляват профани а не стойностни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още