IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2016 е по-добър, но не достатъчно, смятат бизнес и синдикати

Всички социални партньори са убедени, че трябва да има механизъм за договаряне на минимална работна заплата

08:56 | 02.11.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Бюджет 2016 е по-добър, но не достатъчно, смятат бизнес и синдикати

Бюджетът за 2016 година е по-добър от предходния. Около това мнение се обединиха представители на бизнеса и синдикати в коментарите си за бюджетната рамка догодина пред телевизия Bulgaria ON AIR. Работодателите смятат, че той е по-добър, защото се върви към по-бърза консолидация, а синдикатите одобряват социалните промени. Оттук нататък обаче двете страни имат големи различия.

Бюджетът за догодина е по-добър от миналия дори и в социалната сфера, но не достатъчно, каза Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. И поясни, че в него са предвидени повече средства за държавната администрация, но с превес не за социалните агенции и учителите, а за приходните агенции и сектор Сигурност. Подобна позиция изрази и Васил Велев, председател на АИКБ

Всички социални партньори са убедени, че трябва да има механизъм за договаряне на минимална работна заплата ежегодно, подчерта Ненков. И допълни, че държавата не губи от увеличението й, а даже печели. Няма консенсус в Тристранния съвет за равнището й, но всички са категорични, че трябва да се утвърди методика за определянето й по определени критерии.

Велев обясни, че МРЗ всъщност за бизнеса не е 420 лева от догодина, а е 470 лева заради класовете прослужено време. С това обаче от КТ Подкрепа не се съгласиха с аргумент, че класове няма за всички работещи, а и частният бизнес често намира причина да не ги плаща.

Работодатели и синдикати отново влязоха в спор дали ръстът на минималната заплата изпреварва този на производителността или обратното. Според Велев производителността на труда изостава, а според синдикатите тя изпреварва.

Васил Велев също подчерта, че Бюджет 2016 е по-добър от предишния, защото се върви към по-бърза консолидация, продължава данъчна стабилност при ниски преки данъци и стремежът за преразпределение на БВП през бюджета да остане под 40 процента. От АИКБ обаче биха подкрепили и по-амбициозен бюджет с оглед на реформи, които трябва да се видят за стопяване на дефицита.

Той допълни, че икономическият ръст ще е по-нисък от заложения – до 1,5%, защото недостатъчно се оценяват негативите от разменените санкции с Русия, които носят спад до 6 процента в някои сектори. Недостатъчно се оценява и гръцката криза, бежанската криза, прекомерната административна намеса на пазара на труда, както и драстичният скок в цената на тока за индустрията, защото тя е намалена символично и не може да компенсира предишното стопроцентово увеличение на компонентата „Задължения към обществото”.

Според Ваня Григорова от КТ Подкрепа Бюджет 2016 е безперспективен бюджет, защото взимаме нов дълг, с който да финансираме дефицит, тоест отново се влиза в спирала на дълга, от която няма как да излезем по този начин.

Повече видеа гледайте в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Кое му е доброто, 3.3% дефицит и 5млрд+ нов дълг ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Когато 80% от бълг.граждани разполагат с по-малко от 560лв. а 2 500 000(милиона) с под 300лв. каква икономика искате ????''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752ТОВА СА ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА и става въпрос за справедливо заплащане защото ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и справедливост - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Щом се залага бюджетен дефицит значи бюджета е лош защото има много пари 65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.Това означава, че те създават близо 80% от БВП - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4838524коментирал съм под статията през фейсбука(Атанас Шалапатов) ,че 10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася, и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769Средното равнище на корпоративния данък в ЕС е 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица 4 пътиПроф.д.ик.н.Иван Ангелов - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още