IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният излишък ще се ползва за съфинансиране на европейски проекти

Към края на юли излишъкът в бюджета е близо 2 млрд. лв.

18:08 | 09.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Бюджетният излишък, който към края на месец юли достига около 2 млрд. лв., ще се използва за съфинансиране на европейски проекти. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, сочи стенограмата от него.

“Действително, като погледнеш близо 2 милиарда излишък, си задаваш въпроса: „Защо не ги раздадете?”. Защото това са пари, които чакаме – в момента, в който излизат европейските проекти, да имаме готовност да ги кофинансираме. Знаете, че има периоди, в които докато се работи, не се разплаща, но като дойде време да се плати, трябва да имаме готовите пари. За това става въпрос”, заявява Борисов.

На заседанието си днес кабинетът прие доклада за касовото изпълнение на държавния бюджет за първото полугодие на 2017 г.

Бюджетният излишък към юни е в размер на 1,747 млрд. лв. (1,8% от прогнозния БВП), сочи документът. Очакванията са към края на юли той да достигне 1,96 млрд. лева, или 2% от прогнозния БВП. Данните вече бяха отчетени от финансовото министерство в края на юли.

Зам.-финансовият министър Кирил Ананиев отчита по време на заседанието, че има известни проблеми с изпълнението на разходната част. По думите му те са свързани от една страна със сезонността на извършване на тези разходи. Другата част са свързани със ситуацията, в която се намира изпълнението на разходите, свързани с усвояването на европейските средства, доколкото все още сме в първата половина на програмния период. Ананиев изразява надежда, че през второто полугодие ще има подобрение и в тази насока.

По време на заседанието Бойко Борисов призовава „да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, трябва да съберем повече приходи”.

За пример той посочва инфраструктурата във Варна, като коментира, че „вторият по големина град се е задъхал”.

“За София се направи много, за Бургас, за Пловдив, за Стара Загора, за Русе, за много от големите градове, но във Варна, ако не се отвори транзитен коридор и особено път към пристанищата за тежките автомобили, трафикът е такъв, особено през тези три-четири месеца, че градът трудно функционира”, казва премиерът.

Той допълва, че само за последния месец има десет IT компании, които отиват във Варна. По думите му „не е необходимо да се концентрира всичко в София или в Пловдив”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още