IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 60-70% от стоките в хипермаркетите са от български доставчици

За десет години навлизането на търговските вериги увеличава заетостта на търговията на дребно с 12%, показва проучване на Института за пазарна икономика

14:30 | 04.09.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Стоките от български доставчици съставляват приблизително 60-70% от общия обем на изделията, продавани в магазините на търговските вериги.

Това е един от изводите в изследването "Видимите и невидимите ефекти от навлизането на модерната търговия в България: факти срещу митове" на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Принос

Търговските вериги извършват сериозни инвестиции в страната - към края на 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в търговията на дребно са 2,6 млрд. лева, или 5,8% от общите ПЧИ с натрупване към този момент, сочи проучването, предоставено на Investor.bg.

В него се посочва, че един от митовете около модерните търговски формати е този за масовите фалити на малки магазини и загуба на работни места.

Статистиката показва, че между 2005 г. и 2015 г. заетите в търговията на дребно нарастват с около 12%. Този ръст показва, че навлизането на модерните търговски формати на практика води до нетно увеличение на заетостта в сектора, коментират от ИПИ.

В института посочват и факт, който разбива друг мит, че навлизането на модерната търговия изтласква традиционните търговци от пазара. Фирмите с над 250 заети държат едва 26% от търговията на дребно, пише в анализа на ИПИ. 

От института анализират и друг факт, според който търговските вериги предлагат чувствително по-високи заплати на своите служители в сравнение със заетите в малките фирми.

Средната брутна месечна заплата в супермаркетите през 2015 г. е била 976 лева, или над два пъти по-висока от тази в най-малките предприятия с до девет заети (449 лева), констатират експертите на института.

Според тях трудът в най-големите фирми в сектора е и много по-производителен. За пример от ИПИ дават средната годишна добавена стойност на един служител в хипермаркетите – 22,2 хил. лева, докато при малките фирми тя е едва 5,1 хил. лева.

                                     Десетте най-големи търговски вериги за храни в България, 2015 г.

Източник: Euromonitor, Капитал, данните за приходите са превалутирани от щатски долари по среден курс
за 2016 г. от 1,76 лева за долар. *Данните в скоби са за 2014 г.

В ИПИ са категорични, че модерната търговия влияе положително за изсветляване на икономиката, защото големите  търговски вериги помагат за по?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
За кварталните магазини съм напълно съгласен. Особено фирмените квартални магазини предлагат качество много по-добро от това на големите вериги. Имам предвид Лесидрен, Вършец и други подобни. В "големите вериги" не съм стъпвал от години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
bkbelchev
преди 6 години
От 2-3 години забелязвам, че в кварталните магазини започна да се намира читава стока. Явно заради конкуренцията започнаха да си подбират доставчиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 6 години
хммм... съмнявам се въобще някой да е производител, та ти чак на храна :) ... дори имам съмнение, че са имали вземане даване с търговска верига от тези в графиката :))) ... ама що да не поплюем малко на чужд гръб пък, хем лайкчета хем приказка ще става...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
daller
преди 6 години
Точно казано. Аз съм от Хасково и редовно ходим на пазар в Одрин. Като цени, има и по-ниски, има и по-високи, като по-високите са за стоки с качество което у нас рядко се среща. Такива *** като нашенските почти не се намират, явно там не вървят. Като цяло обаче цените са на ниво по-ниско от тукашното, може би заради ДДС-то им от 8% за храните, а не 20% като нашето. И така всеки месец се прескача на пазар, комшиите също го правят. Минус е 5-те лева който ги събират на връщане в БГ-то за гумите на автомобилите, явно е някаква хранилка на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Очевидно от коментиралите до сега нито един не е производител на храни. Чудя се в тоя форум дали има поне един такъв. Или всички са само специалисти и разбирачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Защо? Това го правя винаги като ми се удаде случай, като се връщам от почивка в чужбина лятно време багажника се запълва до последно стига да има малко празно място. Същото е и ако съм в командировка с автомобил навън, даже е без значение къде, защото навсякъде храната е по-добра от българската, и в Румъния, и в Гърция, наскоро ходих по работа и до Турция. Със самолет не става, но като си с автомобил, пълниш. И всичко това просто защото не сме нормална държава, а имитация на такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
ratten
преди 6 години
"... е разбира се предпочитам да пазарувам ядене в чужбина когато ми се удаде възможност."------------------------------------------------------отново си разкъртил ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
Jorkata
преди 6 години
Израза "български доставчици" е тотал щета - те тия същите "български доставчици" купуват почти всичко извън България. Да не говорим, че реално повечето български стоки са с отвратително качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
ert
преди 6 години
Български кренвирши, салам, сирене и други подобни продукти у нас не се купуват вече няколко години. От време на време и мен ме хваща пропагандата и си викам да си купя и аз нещо българско да хапна, но ми е достатъчно да опитам закуската в тукашен хотел, разбира се с тукашни хранителни продукти, ами отрезвявам за много време напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
sdar
преди 6 години
Боклучавите храни се произвеждат, защото някой ги купува, така е. А някой ги купува, защото едно че има хора с много ниски доходи, друго че и ДДС-то от 20% товари значително като се отчетат ниските доходи. Държавна политика по-скоро, а не липса на потребителска култура.Затова, колкото по-малко български *** по хранителните магазини, толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още