IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Банките да внимават с поемането на рискове

Очаква се натрупването на депозити в банковата система да запази темповете си въпреки продължаващата тенденция към понижение на лихвените проценти

13:15 | 18.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С оглед на последните данни за банковата система в България банките следва да се придържат към консервативни кредитни стандарти, за да избегнат натрупването на допълнителен кредитен риск при потенциално активизиране на кредитирането. Това е записано в тримесечния бюлетин на Българската народна банка (БНБ) „Банките в България“, публикуван на сайта на институцията.

Централната банка препоръчва още кредитните институции да продължат да се придържат към действия за редуциране на риска, свързан с управлението на необслужваните кредити.

„Евентуално засилване на склонността за поемане на риск и облекчаване на кредитните стандарти могат да предизвикат допълнително влошаване на качеството на активите при неблагоприятно макроикономическо развитие, което да доведе до намаление на натрупаните буфери на банковата система“, пише в бюлетина.

Според данните към края на март брутните кредити и аванси са се увеличили спрямо декември 2016 г. с 1,4 млрд. лв. (1,8%) до 78,9 млрд. лв., като същевременно делът на необслужваните кредити и аванси продължава да спада, както на брутна, така и на нетна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 6 години
да се разбира като : Абе айде да спрете да кредитирате собствениците си, а !!! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
qnidopi
преди 6 години
Ох, добре че са "експертите" от БНБ да кажат на банките да внимават с рисковете. Жалко, че нямаше "експерти" докато онзи гьол КТБ се наливаше. Палячовци..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още