IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите инвестират под 10% от спестяванията си в ценни книжа

Страхът е основната причина, която възпира от участие на фондовия пазар, коментират експерти

15:03 | 03.08.16 г.
Българите инвестират под 10% от спестяванията си в ценни книжа

Българите инвестират под 10% от спестяванията си в ценни книжа. За сравнение, средното в ЕС е около 30 на сто. Основната причина, която възпира от участие на фондовия пазар, е страхът, съобщава БНР.

При ниските лихви по депозитите инвестициите са възможност, но повечето хора търсят имоти. Когато липсват достатъчно средства за мащабна сделка, вариант е и инвестицията в ценни книжа.

Експертите обаче съветват те да стават чрез консултант, защото като цяло финансовата култура и дисциплина на българите не е висока.

"Това, което е важно да се вземе предвид, е доходността, която целим да постигнем. Възможностите на съответното физическо лице да поеме риск, времеви хоризонт, данъчен режим, ликвидни ограничения", коментира Георги Български от Българската фондова борса пред националното радио.

Той препоръчва да се разпределя рискът в различни типове инструменти и да се инвестира на капиталовия пазар тази част от спестяванията, с която сме готови да се разделим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още