IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДДС и акцизите съставляват близо 80% от крайната цена на цигарите

Акцизите върху тютюневите изделия са важно перо за бюджета – през тази година очакванията са, че те ще бъдат 6,1% от общите приходи

11:28 | 02.09.13 г.
ДДС и акцизите съставляват близо 80% от крайната цена на цигарите

Данък добавена стойност (ДДС) и акцизите съставляват почти 80% от крайната цена на тютюневите иззелия, става ясно от анализ на Industry Watch. Като част от ЕС България има определени задължения по отношение на акцизите на цигарите – до 2017 година те трябва да бъдат 90 евро на хиляда цигари, независимо от цената им.

Това би повишило цената на продукцията с между 15 и 18 на сто. За да бъдат избегнати шокове, препоръката на Еврокомисията е увеличението да става плавно, но е в ръцете на управляващите какви стъпки ще бъдат предприети и кога ще стане това. 

Анализът е част от подготовката на Industry Watch за новата бюджетна процедура. Обект на разсъждения в документа е влиянието на приходите от акцизите на цигарите върху бюджета за следващата година.

Според данните пазарът на тютюневи изделия е от изключителна важност – през 2012 година и прогнозата за 2013 година акцизите допринасят за около 18% от данъчните и 14% от общите приходи. Акцизите върху цигарите съставляват 44% от всички приходи от акцизи.

По предварителни разчети акцизите върху цигарите трябва да донесат около 6,1% от общите приходи в бюджета през тази година или около 2,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Данните на Министерството на финансите за първото полугодие показват известно изоставане на бюджетните приходи. Това беше и причината за искането на актуализацията на бюджета. Приходите от акцизи също записват понижение, макар и с минималните 1% спрямо миналата година. През първото полугодие на 2012 година обаче приходите от акцизите на тютюневите изделия отчетоха ръст от 8 на сто.

За полугодието са събрани 818 млн. лева и въпреки влошаването приходите от акцизи на тютюна са относително стабилен източник, отбелязват от Industry Watch.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още