IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутат предлага по-нисък ДДС за лекарства по лекарско предписание

Приходите за държавния бюджет ще се свият със 100 млн. лева, ако ставката бъде намалена до 8%, изчислява авторът на идеята Георги Кадиев

18:04 | 19.11.15 г.
Депутат предлага по-нисък ДДС за лекарства по лекарско предписание

Редуцирана ставка от 8% на данък добавена стойност (ДДС) за лекарствата, отпускани по лекарско предписание, предлага проект за промяна на Закона за ДДС, изготвен от депутата Георги Кадиев.

Предложението е внесено в деловодството на Народното събрание.

Отражението от тази мярка ще бъде 100 млн. лева по-малко приходи в държавния бюджет, признава депутатът. Същевременно обаче разходите на Здравната каса за медикаменти ще бъдат намалени с 20 млн. лева. Така загубите за хазната ще бъдат 80 млн. лева, при това без да се отчете повишаването на потреблението със спестените от домакинствата средства.

В мотивите за предложението си Кадиев се позовава на доклад на Световната банка от лятото на тази година, според който 80% от разходите за медикаменти у нас се поемат директно от пациентите. Това представлява годишен разход от общо 1 млрд. лева за българските домакинства.

По този показател лекарствата са един от най-сериозните разходи в бюджета на българите. Депутатът отбелязва още, че държавата е възприела ограничения по отношение на ограничаване на маржовете на печалбата на фармацевтичните компании. Така един от най-сериозните фактори за цената е ДДС, аргументира се той.

По данни на Кадиев само три държави в ЕС не са въвели редуцирана ставка на данъка върху лекарствата – България, Дания и Германия.

Припомняме, че според статистиката на Европейската комисия Дания е страната с най-висока ставка на ДДС – 25% и не е въвела нито едно изключение. У нас има само една редуцирана ставка – върху цените на хотелиерските услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още