IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: ЕК подкрепя усилията на България да влезе в ОИСР

Едно от най-големите предизвикателства пред страната ни за влизането в еврозоната ще бъдат макроикономическите дисбаланси, смята еврокомисарят

20:08 | 02.06.17 г. 1
<p>
	Бойко Борисов (вляво) разговаря с Валдис Домровскис. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Бойко Борисов (вляво) разговаря с Валдис Домровскис. Снимка: Министерски съвет

Европейската комисия (ЕК) ще подкрепи България в процеса по присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), увери комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис по време на среща с българския президент Румен Радев.

Членството в ОИСР се счита за „сертификат” за качеството на реформите във всички сектори на социално-икономическия живот, както и за позитивен знак към международните финансови среди и инвеститори за стабилността на икономиката и финансовата система, посочват от Прессекретариата на Президентството. Участието на страната в тази организация ще засили ролята на България в региона на Югоизточна Европа, допълва се в съобщението.

Държавният глава е категоричен, че в България има пълно политическо съгласие за ползите от членството в ОИСР. Българският бизнес също подкрепя идеята, а реално България вече участва в редица инициативи на Организацията.

Идеята за активиране на усилията за членство на България в ОИСР беше лансирана от икономическият министър в служебното правителство Теодор Седларски. В организацията членуват 35 държави, сред които Гърция и Турция от Балканския регион. Членове са още и по-голямата част от страните от бившия комунистически блок – Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Латвия и Естония.

Румен Радев посочи днес, че реформите, които България може да осъществи с използване на експертизата на ОИСР, са важни за постигане на конвергентност с останалите страни в самия ЕС и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността й на европейско и световно равнище.

Реформите във финансовия сектор, пазара на труда и социалните политики пък бяха в основата на разговора между Валдис Домбровскис с българския премиер Бойко Борисов, допълват от правителствената пресслужба. По отношение на влизането на България в еврозоната основното предизвикателство ще бъде преодоляването на макроикономическите дисбаланси, отбеляза Домровскис.

Този проблем остава сред ключовите приоритети на правителството, увери го Бойко Борисов.

Българският премиер коментира още, че в резултат на постигната фискална консолидация нивото на публичния дълг е стабилизирано на ниско и устойчиво равнище, далеч под средното за еврозоната и ЕС. В бюджета трупат излишъци, като според прогнозните данни за месец май те ще надхвърлят 1,6 млрд. лева. Това е резултат от добрата работа на приходните агенции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Все още комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис не зачита, че е въведен вреден подход за прилагане на еврото. При наличната грешка Европейският съюз е с подсигуряван провал със съпътстващи злини.Възможностите са: 1) При запазване на сгрешения подход за прилагане на еврото щетите се уголемяват. 2) При правилен подход за прилагане на еврото подсигурява се траен социален успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още