IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е- декларациите – облекчение или затруднение за малкия бизнес

Немалко фирми търпят санкции, включително и финансови, за неправилно подаден документ електронно, твърдят от сдружението на малкия и среден бизнес

11:55 | 18.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Афишираното като облекчение задължение за подаване на данъчните декларации само по електронен път по-скоро ще затрудни голяма част от малките фирми. Това мнение изрази Елеонора Негулова от Националното сдружение на малкия и среден бизнес в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Предложението на Министерството на финансите е от началото на 2018 година данъчните декларации да се подават изцяло по електронен път – за фирмите и за гражданите.

На хартиения носител разчитат много от фирмите, особено по-дребните. Бизнесът вече отправи критика, че се отнема възможността за избор как да се декларират доходите.

Проблемите, които ще дойдат за малкия бизнес във връзка с електронизацията на администрацията ще дойдат откъм това доколко той е готов да ги приложи веднага, посочи Негулова. По думите й малкият бизнес е доволен от постепенното, но сигурно въвеждане на електронните услуги в българската администрация.

Голяма част от българските фирми са микропредприятия – около 80 на сто и то в сектори, които не са високотехнологични, допълни още Негулова. 

Наред с това Негулова посочи и друга трудност – голяма част от дребния бизнес не познава начина на работа с електронен подпис. Експертът вижда риск от това много фирми да подадат неправилно декларациите си, ако това става само електронно. Не малко фирми търпят и санкции, включително и финансови, от това, че не са подали правилно даден документ електронно, каза Негулова. Според нея възможността за избор трябва да остане.

Прилагането на тези нови услуги ще има определена цена и в голямата си част ще трябва да бъде платена от малкия бизнес, каза тя и допълни заслужава ли си тази цена.

Към момента все още голямата част от данъчните декларации все още се подават в хартиен вариант. През 2016 г. от възможността за електронно подаване на декларациите за доходите са се възползвали около една трета от задължените лица, показва справка в Националната агенция за приходите (НАП).

Още видеа вижте в  Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още