IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното подаване на декларации е от най-популярните данъчни реформи в света

Според доклад на PwC и Световната банка плащането на данъци е улеснено за средните по големина дружества в глобален мащаб

08:55 | 02.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Електронното подаване на данъчни декларации и възможността за плащане на задължения онлайн са сред най-популярните данъчни реформи, предприети в световен мащаб през изминалата година. Това сочат резултатите от последния данъчен доклад, изготвен съвместно от експерти на PwC и Световната банка.

Вследствие на тези промени плащането на данъци е улеснено за средните по големина дружества в глобален мащаб. Като цяло фокусът е преместен от намаляване на данъчните ставки за дружествата към въвеждане на технологии за облекчаване на данъчната тежест. Докладът показва още, че икономиките с ниски доходи на глава от населението продължават да срещат най-големи трудности в опитите си да се реформират.

10-годишният период на изследването показва, че средното време на глобално ниво за спазване на изискванията на данъчното законодателство е намаляло с 61 часа, а показателят за броя на плащанията - с 8,2 плащания. Всичко това е следствие до голяма степен от въвеждането и подобряването на системите за електронно плащане.

Електронното подаване на декларации продължава да има значително влияние за облекчаване на процесите в данъчната администрация. Като цяло през последната година най-широко разпространената, в световен мащаб, характеристика на данъчната реформа е въвеждането или подобряването на електронните системи за подаване на данъчни декларации и плащане на задължения.

Икономиките, които са инвестирали в онлайн инфраструктура за подаване на декларации и плащане на задължения, вече усещат ползите от това. Страните с ниски доходи на глава от населението, които често имат значителна данъчна тежест, са с най-незначителен спад на времето за изпълнение на данъчните задължения и на показателя за брой на плащанията. Това показва, че в тези страни съществуват други предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени най-напред. При тях, например, е приоритет създаването на съвременна комуникационна инфраструктура преди основното реформиране на данъчната система. Изследването обръща внимание и на влиянието, което една добра данъчна система би имала за намаляване на размера на сивата икономика.

Макар че през 2014 г. се наблюдава лек спад в глобалната средна обща данъчна ставка, на регионално и национално ниво резултатите са доста разнообразни. Общата данъчна ставка в Африка, Централна и Източна Европа и Близкия изток се е повишила поради вдигането на различни данъци.

Докладът сочи, че за дружествата в световен мащаб размерът на данъка върху трудовите доходи е близък по размер до данъка върху печалбата.

„Данъците са съществени за финансирането на публичния сектор и развитието на икономиката като цяло", коментира Аугусто Лопез-Карлос, ръководител на отдела за глобални показатели в Световната банка. "Организацията на данъчната система насърчава икономиките в световен мащаб да продължават да правят съществени подобрения в данъчната си среда. Това означава както намаляване на данъчната тежест върху бизнеса, така и значителни приходи в държавната хазна.“

Андрю Пакман, ръководител данъчна прозрачност и Общ данъчен принос в PwC, пък казва, че „все още съществува значителен потенциал за реформи в различните данъчни системи от гледна точка на опростяване и подпомагане в посока съответствие с данъчните норми".

"Тазгодишният доклад показва по-специално острото предизвикателство към развиващите се страни за изграждане на информационни технологии, необходими за организирането и функционирането на съвременна данъчна система, която да повиши приходите и да доведе до траен растеж.“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ert
преди 8 години
Прогресът е хубаво нещо, обаче е казано че прекаления светец и богу не е угоден.Електронното е добро нещо, обаче понякога се престараваме и става по-сле отколкото е било. Пример е например безкасовите плащания, тези дни на Русе си е малък ад, заформиха се някакви опашки, защото нашите умници махнаха касите и приемат само ПОС плащане с карта. Е да ама явно обслужващата банка не приема всички видове карти и стана тапата.Отделно, време е държавата ни да приеме закон, който да потвърди че парите в брой не винаги са законно платежно средство. Защото реално така излиза, имаш пари, в брой, напечатани от държавата, обаче не може да се разплатиш с тях в държавна институция. Хартийки некакви там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още