IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Излишъкът по КФП се дължи и на изместване на планирани разходи

Към края на май бюджетното салдо е положително и надхвърля 2,77 млрд. лева, съобщи финансовият министър

17:24 | 27.06.16 г. 1
Горанов: Излишъкът по КФП се дължи и на изместване на планирани разходи

Към края на май салдото по Консолидираната фискална програма (КФП) е положително, в размер на около 2,77 млрд. лева, или 3,1% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Основната причина за това са по-високите приходи и изместването на част от планираните разходи за бъдещи периоди.

Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов, публикуван на сайта на Народното събрание.

В отговор на депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев Горанов обяснява, че към 31 май 2015 година излишъкът по КФП е бил в размер на 1,09 млрд. лева, тоест като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 1,8 процентни пункта.

От представените от финансовия министър данни е видно, че към края на май тази година приходите по КФП са 14,85 млрд. лева, което е 45% от годишните разчети. Спрямо същия период на миналата година са постъпили с 1,03 млрд. лева повече, което се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи (с 1,26 млрд. лева), а от друга страна възстановените средства от ЕК са с почти 228 млн. лева по-малко.

Разходите по КФП, в които се включва и вноската на България в бюджета на ЕС, са 12,07 млрд. лева, или 34,7% от годишните разчети.

Към 31 май 2016 година България е превела 356,6 млн. лева в общия бюджет на Евросъюза.

Горанов посочва,  че поради технологични и процедурни фактори плащанията за голяма част от инфраструктурните проекти се измества в последното тримесечие на годината. По този начин той обяснява по-ниското усвояване на капиталовите разходи на настоящата фаза от изпълнението на бюджета на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Internet
преди 7 години
Този селски счетоводител Горанов просто не плаща сега и затова има днес някакви пари. Но когато реши да се разплаща, така са го учили в Свищов, ще каже че трябва да се вземат нови заеми.Счетоводителчето от Свищов, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още