IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Fitch повиши перспективата за рейтинга на България

Подобряването отразява оценката на агенцията, че показателите за развитието на външния сектор на страната са се подобрили значително

10:14 | 03.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг на България до "положителна" от "стабилна", съобщават от Министерството на финансите. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB-' в чуждестранна и местна валута, тавана за рейтинг на страната ‘ВВВ+', както и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута ‘F3'.

В петък вечерта министерството съобщи, че и S&P Global Ratings е повишила перспективата на кредитния рейтинг на страната от "стабилна" на "положителна".

Подобряването на перспективата отразява оценката на Fitch Ratings, че показателите за развитието на външния сектор на България са се подобрили значително. Продължителният период на постоянен спад на съотношението на външния дълг към БВП и положителните тенденции по текущата сметка доведоха до по-добро представяне на външните финанси на България в сравнение със страните от групата с рейтинг "ВВВ", обясняват от министерството.

Спрямо другите страни със сходен рейтинг показателите за публичните финанси на България повлияват положително за повишаването на оценката на рейтинга. От Агенцията очакват бюджетен дефицит за 2017 г. от 0,6% от БВП, който е доста по-нисък от групата с рейтинг "ВВВ". Държавният дълг към БВП ще продължи да намалява под този на страните с рейтинг "ВВВ".

Растежът на БВП се засилва. Fitch прогнозират икономиката на България да нарасне с 3,0% през 2017-2018 г., което съответства на средния темп на растеж за държавите с рейтинг "ВВВ".

От агенцията посочват и факторите, които индивидуално или колективно биха предизвикали повишаване на оценката за рейтинга. Това са засилване на потенциала за растеж на БВП и постепенно сближаване с равнищата на доходите спрямо държавите от групата със сходен рейтинг, по-висок икономически растеж без появата на външни дисбаланси, и бюджетна стабилност, която подкрепя устойчивостта на публичния дълг.

Бъдещи развития, които индивидуално или колективно биха довели до преразглеждане на перспективата до "стабилна" са по-високи бюджетни дефицити, водещи до бързо влошаване на траекторията на публичния дълг, както и материализиране на условни задължения, например подкрепа на държавни предприятия с публични средства.

Наскоро друга водеща глобална рейтингова агенция - Moody's, потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива, като отново изтъкна устойчивото финансово развитие на страната.                                 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още