IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P повиши перспективата пред рейтинга на България на "положителна"

Агенцията очаква фискалните и външните показатели да продължат да се подобряват, но предупреждава за все още високото равнище на необслужваните кредити

19:47 | 02.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна, съобщават от Министерството на финансите.

Агенцията потвърждава дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута на ниво от съответно BB+ и B.

Повишаването на перспективата пред рейтинга на страната ни означава, че има голяма вероятност в следващите 12 месеца оценката на S&P за България да бъде повишена, ако се задържат благоприятните икономически и фискални развития.

Рейтинговата агенция би преразгледала перспективата на стабилна, ако се появи натиск върху платежния баланс на страната или финансовата система се нуждае от значителна държавна подкрепа, както и ако тенденцията на спад в необслужваните кредити се промени.

Повишената перспектива за кредитния рейтинг на България отразява очакванията на S&P Global Ratings, че фискалните и външните показатели ще продължат да се подобряват и че властите ще предприемат по-нататъшни стъпки за укрепване на финансовия сектор, посочва се в съобщението.

Рейтинговата агенция предупреждава обаче, че равнището на необслужваните кредити в банковата система остава високо.

Стабилното развитие на външния и фискалния сектор повишават показателите за кредитоспособност на България. Икономиката е повече експортно-ориентирана и по-малко задлъжняла в сравнение с минали периоди, допълва се в съобщението.

Агенцията отбелязва, че през 2017 г. икономическото възстановяване на страната ще продължи. По-голям принос за това се очаква да има вътрешното търсене пред нетния износ. Подобренията се отразяват на пазара на труда, като по този начин се увеличават разполагаемият доход и частното потребление.

Публичните инвестиции, финансирани чрез европейски фондовеq също ще бъдат важен фактор за икономическото възстановяване.

В същото време България продължава да изпитва структурни ограничения от демографските предизвикателства. Нетната емиграция, особено при квалифицираната част от работната сила, и застаряващото население представляват предизвикателства пред икономическата политика и възможностите за социално сближаване.

Наскоро другата водеща глобална рейтингова агенция - Moody's, потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива, като отново изтъкна устойчивото финансово развитие на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Република България е с (за устойчивото развитие) вреден подход за прилагане на парите.При тази държавна грешка, колкото повече работим за постигнем икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи възниква и съпътстващите злини са по-болезнени.Все още правителството не зачита държавната грешка и щетите се уголемяват.Възможното спасение от актуални злини е чрез въвеждане на полезен подход за прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още