IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са данъчните преференции за 2017 г.?

Най-голям е относителният дял на облекченията за привличане на преки чуждестранни инвестиции

22:22 | 22.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на финансите (МФ) направи преглед на данъчни преференции и преференциални данъчни режими в България през тази година.Документът обхваща всички действащи данъчни преференции, данъчни облекчения и преференциални данъчни режими, регламентирани в българските закони.

Прегледът обаче не включва оценка на ефективността на системата от данъчни преференции и преференциални данъчни режими в България, както и оценка за степента на сложност на разпоредбите, които ги регламентират., съобщават от финансовото министерство.  

Сред допълненията в прегледа е данъчната преференция за подпомагане на земеделските стопани, която е под формата на държавна помощ и представлява специален ред за възстановяване на акциза върху закупения газьол, използван в първичното селскостопанско производство. Общият годишен размер на помощта се утвърждава със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година и се разпределя между земеделските стопани на база определени индивидуални годишни квоти за всеки производител.

Отразени са и направените през последните няколко години изменения в данъчните закони в областта на облекченията – по отношение стесняване обхвата на необлагаемите доходи от печалби и награди от игри, които не са хазартни; при освобождаването от облагане на печалбите, реализирани от сделки с финансови активи и инструменти, когато те са допуснати до търговия на регулиран пазар; преотстъпването до 60 на сто от корпоративния данък на регистрирани земеделски производители и други.

В документа е представено и въведеното от 2017 г. данъчно облекчение за извършени безкасови плащания, с което се предоставя възможност физическите лица да ползват данъчно облекчение в размер до 500 лв. от дължимия данък, когато през годината са извършвали разплащанията си безкасово.

Целта на промяната е да се намали делът на разплащанията в брой и да се повиши достъпността на безкасовите разплащания, с оглед подобряване на отчитането на оборотите на търговците и на условията за икономическите оператори в България.

В Закона за данък върху добавената стойност и Закона за акцизите и данъчните складове са регламентирани малко на брой данъчни преференции. Това се дължи на факта, че двата данъчни закона са напълно хармонизирани с правото на ЕС, което не предоставя големи възможности на държавите членки за национални данъчни преференции.

Данъчните преференции, регламентирани в Закона за корпоративното подоходно облагане са насочени към стимулиране на инвестициите, иновациите, заетостта, както и за повишаване на енергийната ефективност. Най-голям е относителният дял на данъчните преференции за привличане на преки чуждестранни инвестиции. За стимулиране на иновациите и високите технологии е предвидена една данъчна преференция. Данъчните преференции, регламентирани в Закона за данъците върху доходите на физическите лица основно са със социална цел.

Изготвянето и публикуването на този документ е свързано и с една от международните инициативи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която цели да не се допуска използването на преференции от компании в схеми за агресивно данъчно планиране, като по този начин се укриват данъци или се стига до отклонение от данъчно облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още