IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва за КТБ?

Банкери и финансисти коментират как се е стигнало до фрапиращата „дупка“ в капитала на банката и какво ще се случи в бъдеще

11:07 | 23.10.14 г. 25
Какво следва за КТБ?

Вчера стана ясно, че необходимите обезценки на активи в поставената под надзор КТБ възлизат на над 4,2 млрд. лв. Днес банкери и икономисти коментират как се е стигнало до фрапиращата „дупка“ в капитала на банката и какво се случва оттук нататък с парите на вложителите.

„КТБ би трябвало да се оздрави, за да се успокои обстановката в страната, но едва ли ще се намери инвеститор, който да направи такова голямо вложение. Другият вариант е обявяване на несъстоятелност и изплащане на гарантираните депозити“, заяви пред БНТ главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.

Тя коментира, че е изненадана от представения от БНБ доклад на одиторите за състоянието на КТБ. „Не мога да допусна, че такова нещо може да се случи в такъв огромен размер“, обясни тя.

Банкерът допълни, че по-голямата част от посочената обезценка се дължи на 82 кредита, които са с обща експозиция 3,4 млрд. лв. До дефицита се стига, тъй като заемите са отпуснати на фирми без история, които не са в добро финансово състояние, и това не е добра банкова практика. По тази група заеми покритието с обезпечение е само 2%, посочи тя.

Според нея тези кредити няма да бъдат върнати. Покритието от обезпеченията ще е 13%, а фирмите може да бъдат търсени по съдебен ред, но съдебната практика не е толкова бърза, каза Виолина Маринова.

„Не съм чула досега някой в банковата сфера да прилага такива практики. Банкерът е банкер, той не бива да се занимава с друго. Банката би трябвало да се ръководи от принципа, че ръководи не собствени средства, а на вложители“, каза още тя.

Запитана как досега никой не е разбрал какво е действителното състояние на КТБ, тя отговори, че публикуваните отчети в сайта на БНБ изглеждат нормално. Какво се крие зад тази информация, аз не мога да кажа, заяви Маринова.

Тя прогнозира, че ако се увеличат премийните вноски на банките във Фонда за гарантиране на влоговете, това означава, че ще се вдигнат и лихвените проценти по кредитите. „Ние не печатаме пари, трябва да ги реализираме“, обясни банкерът.

Икономистът Любомир Дацов коментира пред БНР, че не е правилно да се говори за „дупка“, защото в момента липсват 4,2 млрд. лв. от финансовите отчети.

„Тези средства съществуват, защото са инвестирани в определени фирми и предприятия. Но одиторите правят оценка, че срещу тях няма реален залог. Нормално е да си помислиш, че след като няма обезпечение, тези пари едва ли ще бъдат върнати в банката“, обяснява той.

За бъдещето на банката той коментира, че нещата вече са предизвестени. „Очаквахме, че тези лоши кредити ще бъдат в рамките на милиард – милиард и половина, което правеше възможно да има интерес от външен инвеститор за оздравяване. При такава сума – 4,2 млрд., мисля, че е безсмислено да се правят спекулации, че банката може да бъде оздравена. Ще се върви по стандартния ред, предвиден от закона“, очаква финансистът.

Запитан дали има вариант само банка „Виктория“ да бъде оздравена, Дацов отговори, че това е относително малка банка, за разлика от КТБ, която беше четвъртата по големина в страната. Защитените депозити там са около 55 млн. лв., а има и инвеститорски интерес, затова хората с депозити там няма за какво да се безпокоят, смята той.

Дацов е убеден, че  гарантираните депозити ще бъдат изплатени, ако бъде обявена несъстоятелно на КТБ. Това според него може да стане най-рано след месец.

За Христо Михайловски от Агенцията за кредитен рейтинг звучи невероятно, че обезпечението на кредитите е около 13%. „Даже за една група са около 2%. Вие знаете, че в България кредитите се отпускат основно не при анализ за генерирането на паричен поток от бизнеса, а се търси обезпечение. И то от порядъка на 130 – 150%. Тук изведнъж са 13%“, коментира той пред БНР.

„Другото интересно нещо е, че официалната информация казваше, че лошите кредити са около 2%. При този анализ на одиторите те са около 80%. Струва ми се невероятна огромната разлика в числата, които се представят. Не поставям под съмнение данните, представени от одиторите, но някъде има грешка“, убеден е финансистът. 

По повод изявлението на Централната банка, че КТБ е представяла подвеждаща информация, той каза, че банковият надзор гледа първични документи. Имаме един анализ отпреди 7 – 8 месеца, който е с фрапираща разлика спрямо сегашната ситуация, отчита той.

„Банката е одитирана през 2013 г. от призната одиторска компания, сега също е проверена от признати одитори. Не може положението на банката да се влоши до такава степен за 3,4 или 8 месеца“, заяви експертът.

Той също смята, че би трябвало да се пристъпи към отнемане на лиценза на банката, но досега няма анализ какво ще е отражението върху икономиката.

„Колко са предприятията и заетите в тях и финансовите институции с депозити (в КТБ - бел. ред.) – трябваше да се реши кое е по-малкото зло с по-малко загуби за държавата“, коментира анализаторът.

Той не очаква казусът да се отрази на банковата система.

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 10 rate down comment 2
Dimat
преди 9 години
tinitov, банките са не потенциални, а законово регламентирани пирамиди.Не прави ли впечатление на рибите-вложители,непрекъснатото блеене на банкери и политици, ЗА ДОВЕРИЕ КЪМ БАНКИТЕ?Сакън да не се втурнат малко по-масово вложителите да си теглят влоговете - банките рухват.ТОВА Е ТАКА,ЗАЩОТО ЗАКОНОВОТО ИЗИСКВАНЕ НА НАЛИЧНИ "ПРОВИЗИИ"(ДЕМЕК,РЕАЛНИ ПАРИ) В БАНКИТЕ ,СРЕЩУ ОТПУСКАНИТЕ КРЕДИТИ,ДА БЪДЕ В РАМКИТЕ НА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10% ОТ ТЕХНИЯ РАЗМЕР.Замислете се,това не ги ли превръща автоматично в пирамиди?Точно така,това са си едни финансови пирамиди,законово регламентирани.При това,всички,а не "единични" случаи.Разликата е само в размерите им.При това положение,хитреците приемат "обезпечени" влогове от техните вложители и отпускат "необезпечени" кредити на точно подбрани от тях лица,при привилегировани усливия,спрямо останалите кредитополучатели...и така,един ден всичко рухва и голият *** на поредната банка лъсва,както повелява "банковата система",или,по-точно,системата от финансови пир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 2
tonitov
преди 9 години
Следва, че банките ни са потенциални пирамиди с пари на Десе и фиктивни акционери и могат всеки път да ни обират като ни приспиват. Плащат с нашите пари за упорни точки от лъжи, ГЕРБ да се маскари, прехода да се удължи и обира на народа да продължи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Какво да следва ?Няма понятие двоен или троен фалит - в случая четворен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Барека с по-малко от 20 мил можеш да го направиш, стига да имаш позициите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Или ако си доразвия мисълта, човек НЕ МОЖЕ да притежава 4 милиарда, може само да ги контролира. Няма смисъл да ги притежава. Е.. явно целта беше вече да не ги контролира Василев, а друг. Явно също Василев вече не ги контролира и скоро друг ще придобие контрола ( ако вече не е) До тук добре, но сега този друг, като страничен ефект ще започне и да притежава тези 4 милиарда, за което ще плати данъколатеца, а това не е нужно. Той дори не иска да ги притежава, ако може да ги контролира, НО за да махне Василев от контрола, трябваше да удари банката и за това се наложи не само да контролира а и да придобие милиардите, за което пък ние ще трябва да платим. Малко сложно стана, не зная дали е ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 21 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Разбирам те. Това, което се опитвам да кажа е, че някак човек не краде 4 милиарда, Аз не зная дали има такъв случай в историята на света. Ако ще крадеш, целта ти е да си оправиш живота, а за това дори 100 милиона са много. Когато вече контролираш милиарди.. тука се опитваш не да крадеш а да контролираш предприятия, отрасли, цели държави. Целта ти вече не са парите а изграждането на империя. В този ред на мисли, чрез КТБ Василев контролираше ресурс за 6 милиарда с тенденция да се увеличава. Той няма интерес да издъни банката, банката му дава сила. Без нея е никой. А този фарс се опитва да ме убеди, че е раздал 4 Милиарда на някакви неизвестни (съгласете се не мога да допусна че сам ги държи) взел 200 милиона кеш и турнал кръст на банката, зарязвайки контрола върху нея.Много АМА МНОГО ми се не вярва. Тоест, за мен е интересно КОЙ реално получи милиардите и за какво ги употреби. Проекати ала Бареков са за няма и 10% от тази сума, даже и 5% няма според мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
EquityPrivate
преди 9 години
Отпуснат е на юридическо лице (българско ООД) с капитал 5,000лв. Те пък са го отпуснали като кредит надолу по веригата, докато е стигнало до оперативната компания пак в България, но през много офшорни дестинации. Само че едва ли банката има залог (дори и акции) от оперативната компания. По-скоро залога е акции на някаква фирма по веригата и капитала от 5,000лв в ООД-то. Толкова и можеш да прибереш. Неслучайно казват в доклада, че имало залози от по 2% от отпуснатия кредит. Няма да се изненадам и ако един и същи залог е даден срещу получаването на няколко кредита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Теоретично КТБ може да се разглежда като най-обикновена пирамида с тази разлика, че хората на са гепили парите от сейфа и не са избягали с фалшиви паспорти за Южна Америка. Можем да приемем, че това е един опит дейността на дружества като пирамидите от деветдесетте на миналия век да бъде узаконена. Не знам дали ще им се получи, но ако гарантираните депозити бъдат изплатени с пари на данъкоплатеца, значи са успели. А пари се губят много лесно. Купуваш си един пакет акции и можеш за секунди да "загубиш" толкова, колкото си пожелаеш. И после този пакет акции да го тръснеш на контролните органи и да кажеш :"те това са парите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 1
honaniga
преди 9 години
Така е направена играта, че да го отнесе данъкоплатеца. Лично аз не вярвам на този доклад. Този сценарий е много одавна подготвен за наивници които са в изобилие, използвайки слабия, некомпетентени , компроментиран т. нар. елит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Единственото ми заключение е, че не само Мустака е виновен.Думата е една и е Мафия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още