IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните валутни резерви на България се понижиха с 3,2% през януари

Депозитът на правителството в БНБ нарасна с 4,3% на месечна база и е единственият източник на валутни резерви с положително изменение

12:57 | 01.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международните валутни резерви на България отчетоха месечен спад от 3,2% през януари и в края на месеца достигнаха 23,1 млрд. евро. Това показват най-новите данни в месечния обзор за развитието на икономиката на Министерство на финансите.

Банковите резерви се свиха през януари с 9,3% и имаха най-значим отрицателен принос за общото изменение на валутните резерви. Понижението на банковите резерви изглежда реципрочно на рязкото им увеличение в края на декември и вероятно е свързано със спазване на изискванията към банките по отношение на резервите и капиталовите им буфери, показва анализът на финансовото министерство.

Банкнотите и монетите в обращение бяха другият двигател на намалението на международните резерви, след като се свиха през януари с 3,3% в отражение на сезонно ниското търсене на пари в началото на всяка календарна година.

Депозитът на правителството в БНБ нарасна с 4,3% на месечна база и беше единственият източник на валутни резерви с положително изменение.

Но годишният темп на растеж на международните валутни резерви се ускорява в края на януари до 18,2% при 17,8% месец по-рано, изчисляват в Министерство на финансите.

С най-голям принос беше депозитът на правителството с годишен растеж от 71,3%, следван от банкнотите и монетите в обращение, които нараснаха с 12,1% спрямо края на януари 2016 година, отчитат експертите.

                                          Ключови отношения за валутния борд

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още