IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Дългова спирала няма и няма да има

Общините трябва да обърнат сериозно внимание върху събираемостта на данъците си, каза председателят на бюджетната комисия

12:14 | 02.12.15 г. 8
Менда Стоянова: Дългова спирала няма и няма да има

„Дългова спирала няма и няма да има, защото дълговата спирала е свързана с дефицита. Ако дефицитът върви надолу и бюджетът се консолидира до 2-3 години, дългова спирала няма да има”. Това каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред bTV. Тя заяви, че заложеният дълг в Бюджет 2016 ще покрие част от дефицита и той ще намалее от 3% през 2015 на 2% през 2016 година.

Стоянова посочи, че в дългова спирала се попада, когато се вземат дългове за покриване на дефицити, които обаче са в големи размери. По думите й средносрочната прогноза показва, че дефицитът ще продължи да намалява, но не толкова стръмно, а постъпателно и по-бавно.

Председателят на бюджетната комисия обаче е на мнение, че консолидацията на бюджета трябва да се случва с по-бързи темпове, „защото осма година България е на дефицит, който се финансира с дългове”.

На въпрос дали в бъдеще ще се стигне до увеличаване на данъци, както прогнозира бившият финансов министър Симеон Дянков, Стоянова каза, че „общините трябва да обърнат сериозно внимание върху събираемостта на данъците си“. „На много места има стари задължения, които не са събрани. Едва след това може да се говори за преразглеждане на някои данъци”, посочи председателят на бюджетната комисия.

Менда Стоянова отбеляза, че „данъците в София трябва да са по-високи от данъците в друго населено място”, защото „изискванията на живеещите в София са по-високи”, а „това струва пари” и не може постоянно да се финансира от централния бюджет.

Тя коментира още, че „перничани плащат данъка върху колите си в Перник, а разбиват софийските пътища”, като решение за това е „да има градски транспорт, буферни паркинги и високи такси за паркиране в града, което ще спре паркирането в центъра”.

По темата за повишаването на цената на винетките тя каза, че няма приходи, за да се запълнят дупките по пътищата, а държавата трябва да извади пари. „Има два начина – чрез данъците или чрез винетките. Според мен по-правилен е вторият начин – който има претенции, той трябва да плаща“, каза Менда Стоянова.

„Републиканската пътна мрежа е над 20 хил. километра и тя ще продължи да се доизгражда и поддържа. Използвахме много европейски средства за изграждането на магистрали. Те обаче трябва да се поддържат с парите на тези, които ги използват”, каза още тя.

Бюджет 2016 е възможният бюджет, този, който нашата икономика с ръста, който очакваме, може да си позволи, обобщи председателят на бюджетната комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 34 rate down comment 8
vzhekoff
преди 8 години
Няма дългова спирала, има само за 4-5г. увеличение от 16-17 на 29-30% на дълга от БВП-то.С тези темпове 80% граница, след която няма връщане ще ви се случи за 10-12г. Вижте Испания за пример. Менда си лепи лакърдиите, а дългът зверски бързо расте,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 8
abdul
преди 8 години
Не можеш да изведеш вече хора на площадите, когато ги дундуркат постоянно с санитарен минимум доза евраци през всякакви ЕС фондове.Хората вече протестират в интернет и са силни в виртуалното пространство, само че все още не разбират, че най-силното им оръжие също е там - Биткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 42 rate down comment 9
многодобре
преди 8 години
....затова не пропускайте протестът срещу високите цени на винетките.Едно по едно да се трупат оспорените от нас техни решения.Пък и оставката ще дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 8
balkando
преди 8 години
Скептик съм. Популизмът, в комбинация с демографски срив и социално зависими избиратели, неминуемо води до дефицити. През следващите две-три години, когато би трябвало дефицитът да спада, идват президентски и после парламентарни избори. 2 + 2 е четири, независимо какво се приказва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 9
abdul
преди 8 години
Мълчат я, защото алтернативата е кютек.Мълчат, защото ако стане ясно какъв обир има зад кулисите ще стане страшно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 9
data
преди 8 години
По интересното е, че МВФ и ЕС мълчат по темата което от своя страна означава че дефицитите са съгласувани с тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 48 rate down comment 10
abdul
преди 8 години
А какво е 16 млрд. дълг? Черпня?Надрусани д-е-б-и-л-и сте вие и водите народа си към бездната.. Нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 9
khao
преди 8 години
това да не би да значи че ще подадете оставка ? ... след като абдикирахте от реформите, дълговете са неизбежни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още