IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Хазната е пълна, има 10% преизпълнение на данъците

Към момента във фискалния резерв има 12,5 млрд. лв., но предстоят и плащания, каза председателят на парламентарната бюджетна комисия

10:12 | 19.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За първото тримесечие на 2017 г. имаме преизпълнение на приходите с над 650 млн. лв., а данъците са с 10% повече спрямо януари-март 2016 г. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в ефира на bTV.

По думите ѝ във фискалния резерв в момента има 12,5 млрд. лв., но тя подчерта, че предстоят и плащания – тази година в края ще има падеж на голяма емисия от 2 млрд. лв., уточни тя. „Ще постигнем намаление на дълга като съотношение към БВП поне с 4-5%, а състоянието на фискалния резерв показва, че държавата е финансово стабилна“, обясни Стоянова.

Това, че има пари, не означава обаче, че трябва да ги изхарчим, добави председателят на бюджетната комисия.

„Акцентът в политиката на кабинета е икономика, инвестиции, образование. Няма как да има пари за всички едновременно, преди това някой трябва да ги изработи и то с висока добавена стойност, а не с минималната си работна заплата“, каза Менда Стоянова.

Тричленният състав на Върховния административен съд отмени минималната заплата заради административно нарушение, добави още тя. То ще бъде отстранено, така че всички да бъдат спокойни. Това, което са изработили, ще бъда платено, няма да има преизчисляване или промяна, категорична е Менда Стоянова. 

Тя подчерта, че бизнесът не е против минималното възнаграждение като цяло, а по-скоро работодателите са недоволни от механизма, по който то се определя.

„Синдикатите и бизнеса трябва да седнат и да се разберат с помощта на социалното министерство. Ако това не се случи, държавата ще изпълни своите задължения и ще продължи да определя административно минималната работна заплата“, обясни председателят на бюджетната комисия.

Тригодишната бюджетна прогноза предвижда ръст на минималното възнаграждение с около 10% на година за следващите следващите 3 години. Бюджетът го позволява, каза още тя.

„Аз смятам, че всеки човек в България може да си намери работа, стига да има желание“, посочи още тя. "Какво се случва в Пловдив в момента - има много инвеститори, много работа, но няма квалифицирана работна ръка.
Има и нещо друго – ако едно предприятие не може да си позволи да плаща заплати по-високи от 400-460 лв., какъв е смисълът е да съществуват подобни фирми“, попита Стоянова.

Отново стигаме до ключовият момент с образованието, като особен акцент трябва да се постави на средното училище, заяви тя и допълни, че и в този сектор програмата на правителството предвижда промени.

По думите ѝ трябва да се привличат млади хора, а авторитетът на учителите да бъда изграден отново. Образованието трябва да бъде приоритет на всички, не само на правителството, то трябва да бъде приоритет и на семействата, категоричен е председателят на бюджетната комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
"Тригодишната бюджетна прогноза предвижда ръст на минималното възнаграждение с около 10% на година за следващите следващите 3 години. Бюджетът го позволява, каза още тя."Председателят на бюджетната комисия би трябвало да знае, че МРЗ не се дава от бюджета, а от работодателите в реалния сектор. Напротив - както вече изяснихме по повод същата опорка, но изказана от Врадислав Черешаров - от всяка минимална заплата в момента държавата прибира 185,69 лв. - 101,23 от работника и 84,46 от работодателя. След което ги пуска и двамата на "свободния" пазар, за да си купуват продукти от първа необходимост, за което ги облага допълнително с ДДС и акциз...Така че много моля - ние вече на магия сме се научили да живеем и оцеляваме, но наглостта ви няма да можем да преживеем - ВНИМАВАЙТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още