IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ предлага покачване на акциза върху цигарите от 2016 г.

Предвижда се повишаването на ставката да приключи през 2018 г., когато тя да достигне поне 177 лв за 1 000 къса

20:09 | 10.11.14 г. 7
МФ предлага покачване на акциза върху цигарите от 2016 г.

Акцизът върху цигарите да започне да поскъпва от 2016 г. Това предвижда една от промените в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), представен от Министерство на финансите (МФ) в понеделник.

Въпреки очакванията увеличението да започне от следващата година предложението на МФ е това да стане чак от 2016 г., като цели процес трябва да приключи през 2018 г.. Тогава ставката не трябва да бъде по-малка от 177 лв за 1 000 къса.

Изготвеният законопроект е във връзка с "необходимостта от хармонизиране и привеждане в съответствие на националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви и регламенти по прилагането в областта на косвеното облагане, регламенти в областта на минималната помощ, както и прецизиране на законови разпоредби с цел улесняване практическото им прилагане", посочиха от МФ.

От финансовото ведомство предлагат още и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които са изготвени във връзка с необходимостта от въвеждане на изисквания на правото на Европейския съюз (ЕС) в националното законодателство. Това включва и данък върху доходите на чуждестранни юридически лица от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения. 

Според разпоредбите на ЕС в законопроекта е предложена промяна, с която с данък при източника няма да се облагат доходите от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения платени от местни юридически лица в полза на чуждестранни юридически лица от ЕС, когато платеца и получателя на дохода са свързани лица и при изпълнение на условията, изисквани от европейското законодателство и разписани в закона.

Друго от предложенията за изменение и допълнение на ЗДДС предвижда от началото на 2015 г. доставките на далекосъобщителни услуги, услуги за радио- и телевизионно излъчване и услуги, извършвани по електронен път, предоставяни от данъчно задължени лица на данъчно незадължени лица, установени в ЕС, да се облагат в държавата, където получателят им е установен, има постоянен адрес или обичайно пребиваване, наричана държава членка по потребление.

В преходните и заключителни разпоредби на проектозакона са предложени промени в Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
за пост 4:Ще го коментирам така: щом здравната каса се нуждае от още 400 милиона лева да вдигат първо акциза на цигарите и алкохола. Да обложат и всички видове хазарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"2 милиарда ще влязат в бюджета тая година от такива като мен(пушачи).".................Верно така ги смятахме и щяха да влязат ... само дето като писахме бИжета и аз самия не знаех, че ще ги откажа април месец и ефекта започна да се усеща :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Kaoru
преди 9 години
Приходите към бюджета не свършват с пушачите. Ще влязат от други отрасли на икономиката. Не го мисли. Едва ли пушачите, ако хипотетично спрат да пушат, ще започнат да си заравят спестените парици в глинени делви в дворовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
2 милиарда ще влязат в бюджета тая година от такива като мен(пушачи).4 милиона ще влязат от данъка върху транзакциите.Как ще коментираш това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
fortiss
преди 9 години
Точен бюджет, който се изпълнява след няколко месеца не можете да направите. Тръгнали сте след две години и по-надалеч да правите разчети!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Акциза върху тютюневите изделия трябва да е от най-високите.Пушачите след време натоварват здравната система в пъти повече отколкото средностатистически непушач. Поколението им също е с повече здравословни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
3.54 на кутия само акциз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още