IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на Лиляна Павлова ще бъде с бюджет от 3 млн. лв.

В новото ведомство ще работят 70 чиновници, а заместник-министрите ще са двама

17:23 | 31.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Новото Министерство за българското председателство на Съвета на ЕС ще има 70 служители, а бюджетът му ще бъде в размер на 3 млн. лв. Сумата ще бъде за сметка на намаляване на разходите по бюджета на Министерския съвет.  Това каза след днешното заседание на правителството ресорният министър Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Тя отново увери, че няма да се налага увеличение на бюджета за подготовката на председателството и ще успее да се вмести в общата рамка от 150 млн. лева. 

Администрацията на министерството на Павлова е структурирана в четири дирекции – две в общата и две в специализираната администрация. Основната дейност по подготовката и провеждането на българското председателство ще се осъществява от двете специализирани дирекции - "Подготовка и провеждане на председателството" и "Комуникация и пресцентър".

Новото ведомство ще използва за нуждите си сградата на НДК, която ще бъде и основният домакин на събитията по време на самото председателство, пише в устройствения правилник на министерството, приет днес от правителството.

Лиляна Павлова ще има двама заместници, но те още не са назначени и имената им не са известни. Единият от тях ще е с ресор "Сигурност", защото се очаква страната ни да бъде посетена от над 20 хил. души. Другият заместник-министър ще присъства на всички заседания в Брюксел. 

Павлова обяви още, че се подготвя специален пресцентър за всички медии, в който ще има 130 работни места. Предстои да бъде назначен и говорител на европредседателството. 

Днес Министерският съвет направи промени и в Плана за подготовка на председателството ни. Във връзка със забавянето при стартирането на обучения на администрацията се променят сроковете за провеждане на специализираните обучения от Института по публична администрация и Дипломатическия институт.

Юли е определен за срок, в който да бъдат приети нормативни промени за въвеждане на мотивационни инструменти за екипа на председателството.

В частта за логистиката е променен срокът за стартиране на оставащите обществени поръчки във връзка с логистичното осигуряване на председателството, като крайният срок за обявяването им е юни.

Удължен е срокът за планиране на дейностите по протоколно обслужване, трансфер, настаняване на делегациите. 

По отношение комуникационната стратегия  е удължен срокът за изпълнение на дейностите по вътрешното и външното брандиране на „НДК - Конгресен център София“ ЕАД и Дом №2 от Комплекс „Бояна“. Поради забавянето при разработването и приемането на културната програма, съответните срокове са променени от март и април на юли. 

Друга промяна предвижда Министерският съвет да приеме Програмата на Българското председателство през декември, като по този начин ще бъде отчетен в максимална степен постигнатият напредък в рамките на Естонското председателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още