IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и СБ дали висока оценка за българската фискална политика

България е една от държавите с най-добри макроикономически показатели в Източна Европа, смята вицепрезидентът на СБ Сирил Мюлер

13:01 | 08.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България e получила високи оценки от Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ) за фискалната си политика и ускорения икономически растеж през последната година и половина, обяви министърът на финансите Владислав Горанов след срещите си в рамките на годишната среща на двете институции, провеждаща се във Вашингтон, цитиран от Министерството на финансите. 

„Много съм впечатлен от прогреса на страната ви спрямо състоянието ѝ преди две години. България е една от държавите с най-добри макроикономически показатели в Източна Европа. Увеличаващият се икономически растеж, намаляващата безработица и подобряването на бюджетната позиция са впечатляващи", е заявил на срещата си с Горанов вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер. По думите му експертите на банката са удовлетворени от успешно проведената оценка на активите на търговските банки в България и последвалите стрестестове.

„От България се чуват много добри новини в последно време. Повишената събираемост и намаляващият дефицит ни окуражават в очакванията за постигане на балансиран бюджет до две години“, е посочил от своя страна зам.-директорът на МВФ Мицухиро Фурусава.

Владислав Горанов се е срещнал и с директора на Европейския департамент на МВФ Пол Томсън, с когото са обсъдили приоритетите пред българското правителство, които получават внимание през разходната част на бюджета.

„Образованието е основен наш приоритет. Още в следващия бюджет за образование ще заделим допълнителни 223 млн. лева. Това е основен акцент в борбата ни с демографската криза, липсата на квалифицирани кадри за икономиката и рисковете от забавяне на растежа в бъдеще", е пояснил Горанов.  Той е представил пред Томсън и мерките за подобряване на пенсионната и здравната система в България, които правителството предприема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 7 години
Идват избори, без коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още