IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Мрежата за финансова сигурност в България още се бори с предизвикателства

Според нови оценки на Фонда българската банкова система е уязвима от различни външни и вътрешни рискове

08:15 | 12.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Въпреки подобренията в мрежата за финансова сигурност и управлението на кризи в България през последните десет години те все още са изправени пред съществени предизвикателства, тъй като нито един от компонентите им не е напълно развит. До това заключение достига Международният валутен фонд (МВФ) в техническа бележка с оценка за финансовата мрежа за сигурност.

Според фонда все още липсват политики и процедури, които да гарантират плавен и решителен преход от ранна намеса към оздравяване на проблемни банки. Заради липса на средства и заради политически избори не съществува и двустранен механизъм за спешна помощ за осигуряване на ликвидност (ELA).

Сред другите открити проблеми, според МВФ, е че Фондът за гарантиране на влоговете в банките е претоварен със заеми и ще бъде неефективен при покриването на плащания към вложители, освен ако не вземе нов значителен заем или не събере извънредни премии.

МВФ издава няколко препоръки за подобряване на мрежата за финансова сигурност, като една от тях е актуализиране на рамката за ранна намеса и развитие на ръководство за оздравяване. Фондът препоръчва Българската народна банка (БНБ) да приоритизира плановете за възстановяване и оздравяване на банките в България, в които мажоритарният дял се държи от местни лица и които са системно важни. Акцентът трябва да падне върху онези, които са показали недостиг на капитал при стрес тестовете през 2016 г.

Фондът препоръчва още БНБ да приеме стратегии за алтернативно възстановяване на дъщерните дружества на чужди банки, които оперират в България, в случай че оздравителните колегии не успеят да достигнат до общ подход.

В светлината на ключовите ограничения върху официалната подкрепа за ликвидност се препоръчва и дефинирането на стратегии за подкрепа чрез ликвидност на банките, които да съответстват на изискванията на валутния борд и на правилата за държавна помощ на ЕС.

Властите трябва да засилят рамката за управление на финансови кризи като разширят мандата и членството на Консултативния съвет за финансова стабилност, както и да се актуализира готовността на агенцията и страната като цяло за преодоляване на финансови кризи.

Фондът подчертава още важността на ефективен режим срещу банкови фалити. Той препоръчва режимът и прилагането му да бъдат оценени и подсилени, за да се гарантира, че процесът за обявяване в несъстоятелност може да започне, когато банката фалира или вероятно ще фалира, а няма разумна перспектива алтернативна мярка в частния сектор, с която това да не се случи. Освен това режимът трябва да гарантира, че съдържа инструмент за мостова банка.

Последна актуализация: 11:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още