IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП проверява 1 900 фирми в София със служители на минимална заплата

В над 80% от случаите има риск това да е възнаграждение по документи, а разликата от реалната заплата да се плаща "на ръка"

10:20 | 17.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на 1 900 фирми в София, в които значителна част от заетите на пълен работен ден получават минималната работна заплата, съобщават от приходната администрация.

Сред фирмите, които ще се проверяват, има и такива, при които повече от половината от заетите вземат минималната заплата.

По предварителни данни на приходната агенция в над 80% от случаите има значителен риск възнаграждението да е такова само по документи, а в действителност разликата да се плаща „на ръка“, посочва се в съобщението.

Агенцията допълва, че при предишни проверки е ставало ясно, че често в случаите на укриване на действителните възнаграждения работодателят крие и приходите си от продажби, за да осигури средства за т. нар. "черна каса".

НАП ще иска от служителите на фирмите да посочват в писмена декларация действителния размер на възнаграждението си. Инспекторите ще проверяват още касовите апарати на фирмите, отчитането на оборотите и спазването на осигурителното законодателство.

Възможно е да се стигне и до проверки на заети лица за съответствие на доходите и имуществото им. При нарушения на осигурителното законодателство – т.е. плащане на осигуровки на по-нисък доход, работници и служители няма как да докажат произхода на парите си, подчертават от приходната администрация.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, на некоректните работодатели ще бъдат съставени ревизионни актове за укритите суми за последните 5 години заедно с дължимите лихви, посочват от НАП.

„Осигуряването на по-нисък от реалния доход е сериозен проблем. Често това е в резултат на договореност и взаимен интерес на работодателя и работника, но в много от случаите ситуацията е такава заради натиск на работодателя и тук държавата може да помогне на работника, ако той честно посочи реалната си заплата. Съгласието да работите на минимална заплата, а да получавате повече на ръка, е грешен избор в дългосрочен план“, коментира директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
"Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на 1 900 фирми в София, в които значителна част от заетите на пълен работен ден получават минималната работна заплата, съобщават от приходната администрация."Горният цитат звучи тъка: "...що копаш седнал?-Па пробах легнал *** не мой!"Укриването на данъци, включително осигурителни вноски, е СЛЕДСТВИЕ. Когато явлението обхваща 2-5% от фирмите, да притискайте и санкционирайте, но в случаят поне 50 000 служители да излязат на улицата в София е глупаво . Борете се с причините за това, но най-добре си вървете, Вие сте част от причината за хаосът в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
v_tin
преди 7 години
Смях в залата господа другари. А искат да махнат праговете, ами ми като ги махнат заплатите ще станат по 1 леффффффффффффф. И осигуровки- виж къде ме е клъвнал петела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Кога това няма да е новина? Борбата с осигурителните измаме ви е задължение. Някак да ми се хвалите, че започвате да си изпълнявате задължението, е най-малкото смешно. А борбата пак няма да е успешна, защото не предлагате морковче, както винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
bvg
преди 7 години
От държавната администрация се чудят как могат да живеят с толкова малко пари. Даже и държавата знае, че не е възможно с минимална заплата да гледаш дете, и да си плащаш храната и сметките. То сам да човек не може да се издържа с тея пари. Проверки! Смях в залата! Смее ли някой да си признае?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още