IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри тегленето на нов заем от 1,2 млрд. лева

Според финансовия министър е абсурдно да се говори, че се поема нов държавен дълг, кредитите са на принципа за активиране "при нужда”

13:21 | 09.06.16 г. 26
Парламентът одобри тегленето на нов заем от 1,2 млрд. лева

Депутатите подкрепиха предложението на правителството да се изтегли нов заем от 1 милиард и 200 милиона лева. Те дадоха право Фондът за гарантиране на влоговете в банките да взема 600 млн. евро, като гарант ще е държавата.

Кредитите ще бъдат отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие и от Световната банка. Те са на принципа за активиране "при нужда", което означава, че ако за Фонда не възникне необходимост да използва този ресурс, реално заемите няма да бъдат усвоени и върху тях няма да се плащат лихви. Кредитите от двете финансови институции са по 300 млн. евро.

В споразумението е предвидено сумите да бъдат усвоявани на три транша с минимален размер за всеки от по 100 милиона евро. 

Против окончателното ратифициране на споразумението с двете банкови институции бяха от БСП, АБВ и ДПС, а от "Атака" се въздържаха. Единодушно зад него застанаха депутатите от ГЕРБ, ПФ, БДЦ, както и част от реформаторите.

Социалистите обвиниха кабинета, че тегли пореден заем, без финансова обосновка и има риск страната ни да потъне в дългова спирала.

Според лидера на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев излиза, че българският данъкоплатец финансира рисковете пред банките, без да има причина за това. "Зад това решение стои или провал в бюджетната политика за тази година, или провал на Фонда по отношение на събирането на задълженията към КТБ, или непосредствена заплаха Фондът да покрива бъдещ риск пред някоя банка. Едно нещо обаче е сигурно – налице е провал на мнозинството", каза Кънев.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче беше категоричен, че е абсурдно да се говори, че се поема нов държавен дълг.

"Това е спекулация независимо, че е популярна теза на БСП, които имат нужда от стратегическо укрепване и за това си правят и селфита на странни места", обвини пък той от своя страна социалистите.

Горанов уточни, че ако се наложи да се ползват парите от този заем, то те ще бъдат връщани от търговските банки, а "отказът да се подкрепи това решение е липса на отговорност за финансовата стабилност на страната и безотговорно отношение към българския данъкоплатец".

Според него рисковете за държавата от това споразумение са пренебрежимо малки.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 2
Dimat
преди 7 години
до #1: Ти ненормален ли си,или мислиш хората за безмозъчни,като "твоя" финансов дървар.Не било теглене на нов заем,а за гарантиране на частни банки.Значи,също,като "гарантирането" на ограбената КТБ - първо я ограбиха с 4 млд.лева,след това и наляха "гаранция" от 4 млд.лева,заради което взеха заем от 16 млд.лева(къде потънаха останалите 12 млд.лева от 16-те,нито някой разбра,нито попита),което не попречи,банката пак да си фалира.Но за всичко това,поголовна политико-медийна омерта.Вместо това,водопади от брътвежи,относно гангстерските войни,в чиито грохот,КТБ въобще се забрави и тихо,по терлички,пак националните бандити с бели якички трупнаха нов заем,на изпосталелите овце.Но пък,кой им е виновен на овцете - те са за стригане,доене и при даване на "фира",в кланицата.РАЗБЕРЕТЕ,"УВАЖАЕНИ" СЪОВЦЕ -НИКОЙ НЕ НИ Е ВИНОВЕН,ЗА ЦЯЛАТА ТАЗИ ГАВРА С НАС,ОСВЕН НИЕ САМИТЕ!НЕ ЧАКАЙТЕ ДРУГ "ДА НИ ОПРАВИ",ЩОМ ОЩЕ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ,КОЛКО "ОПРАВЯЧИ" СЕ ИЗРЕДИХА ВЪРХУ НАС,ЗА 26 ГОДИНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
"...без финансова обосновка и има риск страната ни да потъне в дългова спирала..."Престъпниците доброволно никога няма да върнат откраднатото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Бахахахаааа, при разпада на СССР 11 милиарда долара беха едни други милиарди да ти кажа. То и Рокфелер навремето не е имал и милиард. Има една работа, викат и инфлация, а заплатка от 300$ даже по официалния курс от 98 ст. беше мечта, а за черния курс от 5 лефчета да не споменавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 5
Nathan
преди 7 години
При разпада на СССР външните задължения на България възлизаха на около 11 млрд. долара. Само за последните две години днешната коалиция ( вождът на Бистришките тигри и мутро-реформаторите Пръмова, Кънев и сие) поеха задължения за 20 млрд. Реформи- 0. Освен ако за реформа не се брой криминалният интерес на правителството към частните социални осигуровки, депозирани в частните пенсионни фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Склонен си да вярваш на застраховател? Май никога не ти се е налагало да ти изплатят голяма застрахователна сума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Череши, черешииии!Бойко краде като за последно. Изглежда усеща, че ще му е за последно. Върнахме се в 90тте с бързи стъпки. Мутри се стрелят по улиците, хора се бият по кръстовищата, държавата е на самотек, а Бойко гледа да опоска каквото може. Виденов поне той самия не крадеше, само беше неадекватен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 6
diasnoto
преди 7 години
Този фонд го играе застрахователно дружество за влогове(депозити, разпл. сметки)- а защо не, подобно на останалите застраховки на активи(коли, апартаменти...), да имам избор между много частни застрахователи, които да се конкурират за застрахователната ми вноска по депозит. По склонен съм да вярвам на частния интерес на застрахователя, изразяващ се в преценка на риска на всяка банка и съответно различни % за застрахователните премии. Ако това бе факт дали далеч преди финала на КТБ нямаше да се усети по евентуално вдигане на застрахователната вноска за тази банка или директно отказ да се застрахова. "Държавно ли е?- ЗАКРИВАЙ!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 2
forum_rookie
преди 7 години
Предполагам, s3 просто се гъбарка с нас...А и с положението на ситуацията върху тукашната територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"...а нашите банки и банкова система са стабилитетни, както самия министър Горанов го е казвал много пъти. Реално, тази гаранция никога няма да се ползва, защото сме пълни със стабилитет." Ей дрисък, да идеш да правиш дудуци на друго място !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 24 rate down comment 4
Jorkata
преди 7 години
Пич - още не е съвсем късно за теб (надявам се) - с подходящите лекарства може и да спасят малка част от мозъка ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още