IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на старите пенсии

Предложеното осъвременяване на пенсиите е безпринципно и с него ще се изкриви пенсионният модел, заявиха от ГЕРБ

11:47 | 15.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Корнелия Нинова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Корнелия Нинова. Снимка: БТА

Депутатите отхвърлиха законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители, чрез който се уреждаше преизчисляването на т. нар. стари пенсии.

108 народни представители гласуваха „въздържал се“, 98 бяха „за“, а 7 - „против“, предаде БТА.

От БСП предлагаха преизчисляване на т. нар. стари пенсии със средния осигурителен доход за страната за 2013 г.

Според вносителите приемането на промените ще доведе до увеличение на пенсиите на хората с начална дата на пенсиониране преди 2013 г. Това ще струва около 400 млн. лв. за 2017 г., изчислиха от БСП. 

По време на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е нарушен принципът на равнопоставеност.

„Положението е тежко и нетърпимо и изисква бързи мерки, но така разположени във времето, че да не демотивират младите българи да се осигуряват“, отбеляза тя.

„Трябва да променим формулата за изчисляване на размера на пенсиите, за да има справедливост“, призова Хасан Адемов от ДПС. Той заяви, че при гледане на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година от ДПС ще предложат промяна в т. нар. швейцарско правило - вместо 50% ръст на осигурителния доход, той да бъде 75%.

Според Адемов това ще увеличи пенсиите с 5,4%. Тази мярка ще струва 290 млн. лв., които са поносими за бюджета на ДОО, смята той.

Светлана Ангелова от ГЕРБ заяви, че предложеното осъвременяване на пенсиите е безпринципно и с него ще се изкриви пенсионният модел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още