IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството прие промени относно инвестициите на пенсионните дружества

Кредитният рейтинг да не е единственият критерий при инвестиране, предлагат министрите

14:27 | 22.12.14 г.
Правителството прие промени относно инвестициите на пенсионните дружества

Правителството одобри законопроект за промяна в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Промяната се отнася до т.нар. „предоверяване“ на кредитните рейтинги при вземане на решението за инвестиции. С влизане в сила на промените управляващите колективни инвестиционни схеми няма да могат да инвестират единствено на базата на кредитния рейтинг.

С промени в  преходните и заключителни разпоредби на закона задължението се въвежда и по отношение на пенсионнооигурителните дружества и управляваните от тях фондове за допълнително пенсионно осигуряване.

Промяната в законодателството всъщност въвежда изискванията на три европейски директиви – за надзора на институциите за професионално пенсионно осигуряване, за координация на дейността на предприятията за колективно инвестиране в прехвърляеми инвестиционни фондове и за лицата, които управляват алтернативни инвестиционни фондове. 

Измененията целят да се преодолее механичното предоверяване на кредитни рейтинги и използването им като единствен критерий от страна пенсионноосигурителните дружества, управляващите дружества и лицата управляващи алтернативни инвестиционни схеми при оценяване на риска, свързан с инвестициите.

В тази връзка се въвеждат допълнителни изисквания към процедурите за наблюдение, измерване и управление на свързания с инвестициите риск, става ясно от съобщението на МС. 

Промените в пенсионното осигуряване можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още