IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раздвижването на имотния пазар повишава приходите на Столична община

До 30 април са събрани над 262 млн. лева от местни данъци и такси

16:50 | 03.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Раздвижването на имотния пазар повишава приходите на Столична община, става ясно от справка за първите 4 месеца на годината.

От данъка за възмездно придобиване на недвижими имоти в бюджета са влезли 27 млн. лв. или с близо 105 хил. лв. повече от първите 4 месеца на 2016 г., информира общината

Според брокери раздвижване на имотния пазар е започнало в районите, през които минава третата линия на метрото, която се изгражда в момента. Цените на жилищата там вече се покачват, което вероятно ще се отрази и на приходите от данъци при сключване на сделки. 

От таксата за издадени строителни разрешителни приходите са 3,756 млн. лв.

262,4 млн. лв. са общо постъпленията в бюджета на Столична община до 30 април, което представлява 42% от годишния план за изпълнение на бюджета и е с 1,9 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Положителната тенденция се наблюдава още от началото на 2017 г.

Приходите от имуществени данъци през първите 4 месеца на годината са 131,46 млн. лв., или с 3,73 млн. лв. повече от миналата година.

От данък сгради в Столична община са постъпили 55,3 млн. лв., което е 54% от годишния план.

Повече столичани са се възползвали от възможността да платят дължимото с 5% отстъпка до края на април. Такава отстъпка имаше и за данък превозни средства, при който изпълнението на годишния план е 61,7%. Приходите от него са над 49 млн. лв. или с 3,47 млн. лв. повече от същия период на миналата година.

Данъчната кампания за превозните средства тази година започна още на 5 януари.

Всичко от данъци до края на април в бюджета на София са постъпили над 133 млн. лв. или с 4,17 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Приходите от такса битови отпадъци (при нея няма отстъпка за плащане на пълната сума) до момента са над 90 млн. лв., или 47,7 % от годишния план за изпълнение на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още