IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Гечев: КТБ е крах на банковия надзор

Отговорността пада на БНБ, надзора, шефа на надзора и управата на банката, каза Александър Иванов от ГЕРБ

10:50 | 09.07.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка е виновна за фалита на КТБ и при това умишлено. Това заяви Румен Гечев от БСП по повод разсекретената втора стенограма за срива на банката от заседание на 14 юли 2014 година.

„Централната банка е виновна, това е крах на банковия надзор. Въпросът е дали този провал е поради некадърност или умишлено. Има зла умисъл според мен. На три пъти една червена сигнална лампа е трябвало да светне, че се раздават кредити по странен начин”, посочи Гечев по bTV. 

Александър Иванов от ГЕРБ добави, че отговорността пада на БНБ, надзора, шефа на надзора Гунев и управата на банката. По думите на Гечев Гунев всяка година е пращал хора да проверяват състоянието на банката и според него не е имало начин да не са видели нарушения на кредитната практика.

Иванов добави, че Гунев е бил назначен от правителството на Орешарски.

„Ръководството на БНБ се избира от парламента. Ако проследите депутатите на всички политически сили са гласували. Банката е разграбена от преди това. По конституция за КТБ отговорност носи централната банка. Законите забраняват на правителствата да се бъркат в банковата система”, уточни Гечев.

Той добави, че стенограмата посочва и опит да се прокара закон, според който държавата трябва да върне всички пари, потънали в КТБ.

Според Иванов от ГЕРБ са останали 500 млн. лв. от Фонда за гарантиране на влоговете и ще бъдат върнати на бюджета.

В коментар на новия заем за 200 млн. евро Румен Гечев каза, че той е безсмислен и щял да отиде за разселване на мигранти. Иванов категорично отрече и уточни, че парите са за дофинансиране на европроекти.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
А краха на България, когато беше министър при управлението на Виденов какво беше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
lyusien
преди 6 години
До 1 Двамата Гечев и Иванов твърдят коренно противоположни неща Единия че заема е за емигрантите а другия за финансиране на европроекти Както винаги обикновените хора няма да разберат кои казва истината и кои лъже И това не е изолиран случай хората никога не разбират истината и всичко изчезва и се забравя А това не е добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
"В коментар на новия заем за 200 млн. евро Румен Гечев каза, че той е безсмислен и щял да отиде за разселване на мигранти. Иванов категорично отрече и уточни, че парите са за дофинансиране на европроекти."Иванов може и да се закълне , пък сетне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още