IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Схемата за енергийна ефективност за големи предприятия тръгва до края на годината

Финансирането е по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ще е между 800 хил. и 2,5 млн. лева

15:10 | 14.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До края на годината ще бъде отворена схемата за енергийна ефективност по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“. Тя ще бъде предназначена за големи предприятия, като безвъзмездната финансова помощ ще е между 25 и 45% в зависимост от региона на кандидатстване.

Това съобщи Ангелина Добрева, зам. -председател на на Българска асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) по време на дебат „Възможности за финансиране в рамките на оперативните програми 2014-2020 г.“

Организатор на дискусията беше Френско-българската търговска и индустриална камара, в сътрудничество с „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ и  БAKEП.

"Когато има два еднакви проекта, фирмата, която работи на територията на Регион София, който е доста развит икономически, може да да се получи до 25% от средствата, а в друг - по-слабо развит ще се финансира с 40%", даде пример Добрева.

Грантовите схеми ще осигурят финансиране между 500 хил. и 2,5 млн. лева.

Нови земеделски производители няма да могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони. Това е актуалната информация, която съобщи Емил Дърев от БАКЕП.

По думите му в програмата има няколко характерни особености - ще има пари за земеделски стопанства, ще се подкрепя производството на мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед и етерични  масла. Регионите с приоритет са два – Северен централен район и Северозападна България.

„По оперативна програма „Околна среда“ ще има пари за води, за отпадъци, за НАТУРА 2000, биоразнообразие, за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, увери Веселина Георгиева от управителния съвет на БАКЕП.

За оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ финансирането е 2,136 млрд. лева. С парите ще продължат да се откриват нови работни места и да се обучават заети лица. Предвидени са средства за модернизация на производството и институциите, за намаляване на бедността, както и за транснационално сътрудничество, осигурява се и техническа помощ.

„Имаме амбициозната цел да реализираме на 100% средствата, с които ще се управляват проекти от Фонда за всички оперативни програми по процедури, свързани с изпълнението на финансовите инструменти - като разработване на инвестиционна стратегия, правни процедури, извършване на одит, докладване и вътрешен контрол", коментира Валери Белчев, директор на „Фонд мениджър  на финансови инструменти в България“.

Бюджетът, с който ще разполага фондът на фондовете, е 606,3 млн. евро.

„За да структурираме пазарен инструмент, трябва да има оценка за административен пропуск. При някои проекти рискът е по-голям, при други – по-малък“, уточни той.

Според него перспективни са проектите в областта на туризма.

„Има списък на културно-исторически обекти, в които са описани 2 500 паметници, и е възможно да се развият проекти, свързани със социализирането им", посочи Белчев. Може да се направят развлекателни паркове край тях, да се прожектират филми, каза още той.

Той е категоричен, че в рамките на всяка програма е възможно преразпределяне на средства, но не и да се релокират пари от една програма в друга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още