IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест банки са в топ 10 на най-големите данъкоплатци у нас

Сред най-големите корпоративни данъкоплатци за 2015 г. са също "Лукойл Нефтохим Бургас", "Аурубис България", НЕК и "Лукойл България"

19:08 | 30.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Шест банки са в топ 10 на най-големите данъкоплатци в България за 2015 г., става ясно от отговор на Министерството на финансите на депутатско питане.

От информацията на бившия министър на финансите Владислав Горанов става ясно, че десетте най-големи корпоративни данъкоплатци за 2015 г. са „Юробанк България“, Централна кооперативна банка, „Лукойл Нефтохим Бургас“, „Уникредит Булбанк“, „Аурубис България“, НЕК, „Алианц банк България“, „Лукойл България“, „Банка ДСК“ и „Сосиете Женерал Експресбанк“. 

За 2014 г. най-големите корпоративни данъкоплатци са: „Юробанк България“, „Лукойл Нефтохим Бургас“, „Аурубис България“, „Централна кооперативна банка“, „Лукойл България“, НЕК, „Уникредит Булбанк“, „Банка ДСК“, „Булгаргаз“ и "Джи Пи Презастраховане“. 

Въпросът е зададен от депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев. Горанов уточнява, че за 2016 г. към момента не може да бъде предоставена информация, тъй като все още не е изтекъл срокът за подаване на годишните данъчни декларации. Данните за конкретния размер на декларираните приходи, печалбата и платения от тях корпоративен данък са данъчна и осигурителна тайна, пише още в отговора на Горанов. 

От годишния финансов отчет на „Юробанк България“ за 2015 г. става ясно, че финансовата институция е платила на държавата 9,4 млн. лв. данъци. За 2014 г. сумата е 773 хил. лв. Вероятната причина за драстичната разлика е, че през 2015 г. „Юробанк България“ стартира сделката по придобиване на всички банкови дейности на българския клон на „Алфа банк“.

Според годишния финансов отчет на Централна кооперативна банка за 2015 г. кредитната институция е превела по сметките на Националната агенция за приходите (НАП) сумата от 1,918 млн. лв.

„Уникредит Булбанк“ пък са платили 38,3 млн. лв. за данъци през 2015 г. Сумата за 2014 г. е 32,1 млн. лв.

36,4 млн. лв. пък е платила „Банка ДСК“ за 2015 г., става ясно от отчетите на групата. За 2014 г. сумата е била 28 млн. лв.

„Сосиете Женерал Експресбанк“ пък са внесли в държавната хазна 8,7 млн. лв. данък върху доходите за 2015 г., за 2014 г. платеният налог възлиза на 6,8 млн. лв.

От финансовия отчет за 2015 г. на „Алианц банк България“ става ясно, че финансовата институция е внесла в бюджета 1,215 млн. лв., а за 2014 г. - 2,467 млн. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
От тази статия възникват няколко въпроса за мен.1. От една страна "Данните за конкретния размер на декларираните приходи, печалбата и платения от тях корпоративен данък са данъчна и осигурителна тайна, пише още в отговора на Горанов.", а от друга имаме задължение същото да го правим публично през ТР. Не е ли това изнудване от страна на държавата, да публикуваме данни, които не са необходими за нормалния търговски оборот?2. Нормално ли е 6 от 10 да са банки? Означава ли това, че най-големия сектор в България е банковия?3. Защо две от компаниите, които са свързани лица - "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" се представят като отделни? Тук въпроса е по-скоро за воденето на отчетността при тия компании, защото единия е търговец на другия.4. Нормално ли е компания, която извършва най-вече обществена дейност - НЕК, да се води и един от най-големите данъкоплатци?5. Това ли е структурата на икономиката, която желаем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още