IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните партньори подкрепиха Бюджет 2018 с редица забележки

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване не получи одобрение, финансовата рамка на НЗОК събра повече позитиви от очакваното в Тристранния съвет

17:00 | 27.10.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Работодатели и синдикати за пореден път разминаха позициите си по време на обсъждането на проектозаконите за държавния бюджет, бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. Социалните партньори обсъдиха проектите на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Направи впечатление, че противоречията по параметрите на бюджетните рамки бяха не само между бизнеса и синдикатите, но и самите работодателски организации не бяха на едно мнение, противопоставиха се в позициите си и двата профсъюза.

Като цяло бизнесът подкрепи бюджетната рамка за следващата година с изключение на Българската стопанска камара (БСК). Синдикатите се разединиха в подкрепата си за Бюджет 2018 – КНСБ не го подкрепи, а позицията на КТ „Подкрепа“ беше „по-скоро да“.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) беше отхвърлен от всички организации без КТ „Подкрепа“ и Съюз за стопанска инициатива.

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изненадващо получи повече подкрепа. Единствено БСК и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) бяха против него.

При представянето на Бюджет 2018 финансовият министър Владислав Горанов посочи, че бюджетът само преразпределя БВП и така структуриран, дава възможност на държавата да изпълнява функциите си нормално.

„Бюджетът за 2018 г. връща част от добрите процеси в икономиката и към служителите, заети в бюджетната сфера, макар и не с темповете, с които на тях им се иска, и не с темповете, които са в реалния сектор”, каза Горанов пред социалните партньори.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепиха Бюджет 2018 с мотив, че е върху реалистични прогнози за ръста на икономиката. Председателят на управителния съвет на асоциацията Васил Велев подкрепи запазването на данъчния модел, като посочи, че това е „нещо, което трябва да пазим“. По думите му бюджетът е балансиран и попита защо се залага излишък.

По отношение на държавния бюджет критиките на БСК бяха свързани предимно с ръста на доходите. Според заместник-председателя на камарата Димитър Бранков е погрешен сигнал увеличението на заплати в нереформирани системи.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) също одобриха бюджетната рамка за догодина, като изтъкнаха данъчната стабилност, мерките за повишаване на приходите и тези за понижаване на административните разходи. Те изказаха и резервите си по отношение на ръста на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи.

Въпреки близките си гледни точки по Бюджет 2018 двата синдиката дадоха различни оценки за предлаганата рамка. КНСБ не подкрепи предлаганото. От Конфедерацията казаха, че бюджетът е в правилна посока, но не са съгласни със строгата фискална консолидация и недофинансирането на редица сектори. От профсъюза отново заявиха позицията си за ревизия на плоския данък.

От КТ „Подкрепа“ дадоха по-скоро положителна оценка за макрорамката, като също се обявиха срещу плоския данък. Те обаче оцениха стъпките за повишаване на парите за наука, както и в социалната сфера.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) не получи одобрението на работодателите най-вече заради административното увеличение на минималните осигурителни доходи и липсата на мерки срещу фалшивите болнични. 

Васил Велев от АИКБ заяви, че не е доволен от замразяването на режима за болничните, тъй като от организацията настояват фирмите да плащат само първия ден от болничния.

Възраженията на КНСБ по проекта на бюджета на ДОО бяха преди всичко по затруднения достъп до краткосрочното обезщетение за безработица. Според изпълнителния секретар на КНСБ Ася Гонева доста от предлаганите мерки са плахи и закъснели - например малка е стъпката, с която се увеличават пенсиите – от синдиката предлагат стъпката, с която нараства тежестта на осигурителния стаж в пенсионната формула да е по-смела - догодина да стане 1,2, за да могат да повярват хората, че осигурителният им принос е от значение.

От КТ „Подкрепа“ дадоха одобрение за проекта на ДОО със забележка за символичния ръст на детските надбавки.

Дебатите по бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) протекоха вяло и лакончно. Само БСК и БТПП не подкрепиха бюджета на Касата за догодина с аргументи, че завишаването на бюджета с 400 млн. лева до 3,8 млрд. лева няма да подобри здравеопазването и системата трябва да се реформира. Според тях заложеният ръст не е аргументиран. Останалите бизнес и синдикални организации подкрепиха бюджета на НЗОК.

Беше обсъдена и темата за клас “прослужено време”. Работодателите съобщиха, че ще сезират Конституционния съд за противоконституционност на добавката. Синдикатите отново повториха, че с предложението на работодателите за включване на “класа” в основната заплата ще се появи нов вид неравенство - хора на една съща длъжност да са с различна основна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още